Directorul Administraţiei Porturilor Constanţa a demisionat, angajaţii companiei au încetat greva

Autor: Cătălin Legănel 08.05.2012

La sfârşitul lunii aprilie, Aurelian Popa şi-a înaintat demisia către Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, demisie acceptată luni, cu majoritate de voturi, de către membrii CA.

În aceste condiţii, angajaţii Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa au încheiat, marţi, protestele declanşate în urmă cu două luni şi jumătate.

"Cauzat de încălcările repetate ale Contractului Colectiv de Muncă, protestul nostru a avut ca finalitate retragerea de către Consiliul de Administraţie a tuturor prerogativelor de conducere ale directorului Aurelian Popa, în data de 7 mai. Astăzi, în jurul orelor 11.00, domnul ministru secretar de stat Valentin Preda a venit în mijlocul protestatarilor şi a detensionat situaţia, declarând că în cursul zilei se va deplasa personal la Bucureşti, unde va asista la predarea oficială a prerogativelor către directorul general interimar Duma Ambroziu. Con siderând că pricipala noastră revendicare a fost soluţionată, am încetat acţiunea de protest şi am revenit cu toţii la locurile noastre de muncă", a declarat, marţi, liderul sindicaliştilor din CNAPMC, Ştefan Grigorie.

După demisia lui Aurelian Popa, funcţia de director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa este deţinută, interimar, de către şeful Securităţii Portuare, Ambroziu Duma, urmând ca la sfârşitul lunii în curs să fie instalat un nou director. Sindicaliştii mai spun însă că în zilele imediat următoare vor intra la negocieri cu noua conducere.

Protestul portuarilor a început în 27 februarie, prin pichetarea sediului Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, după ce conducerea companiei a introdus o taxă pentru accesul salariaţilor în port cu autoturismlele personale. De asemenea, protestatarii îl mai acuzau pe directorul societăţii, Aurelian Popa, de încălcări repetate ale contractului colectiv de muncă şi de faptul că a modificat regulamentul companiei, cu acordul Consiliului de Administraţie şi Adunării Generale a Acţionarilor.

Ulterior, în 9 aprilie, acţiunea a degenerat într-un protest spontan, cu încetarea lucrului în toate sucursalele companiei, iar de atunci portuarii au protestat zilnic în faţa sediului administrativ al companiei, între orele 07.30 - 17.15. În acest timp, angajaţii au renunţat la celelalte revendicări, cerând exclusiv demisia sau demiterea directorului general Aurelian Popa.

Protestele au culminat în partea a doua a lunii aprilie, când sindicaliştii au blocat accesul conducerii în incinta sediului administrativ, având loc mai multe îmbrânceli cu jandarmii chemaţi să supravegheze zona. Într-una dintre zile, protestatarii au aruncat cu ouă şi cu iaurt în Aurelian Popa şi într-un alt director al companiei.