Camera adoptă modificarea legii notarilor publici şi a activităţii notariale

Autor: Alina Novaceanu 08.05.2012

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a susţinut, în plen, adoptarea acestui proiect, arătând că este un obiectiv important în cadrul MCV.

Proiectul prevede, în ceea ce priveşte competenţa teritorială, ca regulă, că notarul public este competent să îndeplinească acte notariale în biroul notarial sau în afara sediului biroului, numai în limitele circumscripţiei teritoriale a judecătoriei unde îşi desfăşoară activitatea.

Acest proiect propune "sistematizarea legislaţiei în domeniu prin delimitarea mai clară a actelor ce pot fi îndeplinite de notarul public, inclusiv prin înglobarea în cadrul actului normativ de bază a dispoziţiilor din alte acte normative referitoare la competenţa generală a notarilor publici de a îndeplini anumite acte sau operaţiuni specifice profesiei de notar public".

Începând cu anul 2014, examenul pentru dobândirea calităţii de notar public stagiar se va desfăşura exclusiv prin intermediul Institutului Notarial Român, care are competenţe şi în ceea ce priveşte formarea profesională iniţială şi continuă a membrilor profesiei.

Camera Deputaţilor este for decizional la acest proiect de lege.