Viktor Orban: Ungariei îi este mai bine în UE decât în afara ei

Autor: Andrei Cîrchelan 08.05.2012

Ungaria are mult mai multe motive să rămână în Uniunea Europeană decât să stea în afara ei, a declarat premierul Viktor Orban, făcând referire la investiţiile la care ţara are acces prin faptul că este membră a blocului comunitar şi la "sutele de mii de locuri de muncă" pe care le-au creat investitorii străini, scrie Portfolio.hu

Relaţiile Ungariei cu Uniunea Europeană s-au tensionat după venirea la guvernare a partidului Fidesz, condus de Orban. Premierul a implementat reforme care aduc guvernului un control mai mare asupra economiei şi măsuri anticriză excepţionale, criticate de liderii europeni.

Întrebat în parlament de membrii Jobbik, o formaţiune politică de extremă dreapta, dacă "există viaţă după UE", Orban a răspuns că Ungaria are mult mai multe motive să rămână în uniune decât în afara ei. El a menţionat că apartenenţa Ungariei la blocul comunitar aduce ţării peste 1.000 miliarde forinţi (aproximativ 3,5 miliarde euro).

Premierul a adăugat că dacă Ungaria nu era membru UE, atunci nu ar fi putut găzdui mari companii precum Audi, Mercedes, Opel, Bosch sau Knorr-Bremse, toate din Germania, care au creat "zeci de mii, chiar sute de mii de locuri de muncă".

Gigantul auto german Mercedes-Benz a inaugurat la sfârşitul lunii martie în Ungaria o uzină, în care a investit 800 milioane euro. Investiţia creează 800 de locuri de muncă la uzină şi alte 10.000 la furnizori.

Costurile de producţie din Ungaria sunt cu 30% sub cele din Germania, în special datorită forţei de muncă mai ieftine. Salariile angajaţilor