Moscova declară din nou război alcoolului. Până acum alcoolismul a câştigat bătălia de fiecare dată

Autor: Andrei Cîrchelan 12.05.2012

Autorităţile din Moscova intenţionează să reducă drastic numărul de magazine care comercializează alcool, în cadrul unei campanii menite să îmbunătăţească sănătatea locuitorilor capitalei ruse şi să lupte împotriva alcoolismului, potrivit agenţiei de presă Ria Novosti.

Un document pregătit de departamentul pentru politică economică şi dezvoltare urbană din cadrul primăriei Moscovei propune diminuarea numărului de magazine cu 90% şi reducerea treptată, cu 20% pe an până în 2015, a numărului de permise de comercializare a alcoolului.

Printre măsurile avute în vedere de autorităţi se mai numără triplarea amenzilor pentru consumul de alcool în locuri publice, inclusiv consumul de bere şi alte băuturi alcoolice mai ieftine.

Oficialii ruşi se luptă cu problema alcoolismului de câteva decenii. În august 2009, preşedintele Dmitri Medvedev a catalogat alcoolismul drept "un dezastru naţional", după care a solicitat guvernului să conceapă măsuri împotriva acestei probleme.

Lupta împotriva alcoolismului a început în Imperiul Rus în anul 1914, când a fost instaurată prohibiţia, iar comercializarea de vodcă a fost interzisă. Interdicţia a durat până în 1925. De-a lungul timpului, Uniunea Sovietică a derulat trei mari campanii împotriva consumului de alcool, în 1958, 1972 şi 1985.

Între anii 1985 şi 1987, preşedintele de atunci al URSS, Mihail Gorbaciov, a pornit o campanie în care preţurile la alcool au fost majorate, iar persoanele prinse în stare de ebrietate pe stradă erau puse sub acuzare. Campania a avut succes o perioadă, reuşind să reducă alcoolismul printre ruşi, dar a eşuat din punct de vedere economic, implicând cheltuieli prea mari, la care s-a adăugat faptul că producţia şi vânzarea de alcool s-au refugiat în piaţa neagră, de unde nu contribuiau la bugetul de stat.

Consumul anual de alcool în Rusia ajunge în prezent la 17 litri de alcool pur pe cap de locuitor, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un consum maxim de 8 litri per capita.

Aproximativ 76% din populaţia Rusiei consumă alcool în mod regulat, iar alcoolul ucide direct 75.000 de ruşi anual. Potrivit statisticilor oficiale, ruşii încep să bea, în medie, la vârsta de 14 ani.