Bucureştiul a înscris primul gol: cea mai aglomerată zi din istoria aeroportului Otopeni, milioane de euro pentru hoteluri, vânzări duble la restaurante

Autori: Mirabela Tiron , Gabriel Razi 10.05.2012
Jucătorii din turism au fost principalii câştigători ai finalei Europa League, disputată ieri pe Arena Naţională. Evenimentul a adus aproape 30.000 de spanioli în Capitală, expunere în străinătate şi zeci de milioane de euro în conturile hotelurilor şi restaurantelor din Bucureşti.


Pentru o zi, capitala Ro­mâniei a fost pe harta mondială a fotbalului, meciul din finală fiind eve­nimentul ce ar putea poziţiona Bu­cureştiul şi pe harta mondială a destinaţiilor de vacanţă.

Pentru aeroportul Henri Coandă, cel mai mare din ţară, ieri a fost cea mai aglomerată zi din istoria lui, în urma sosirii a 64 de avioane cu spanioli. În total, cu tot cu zborurile programate de companiile de linie, au aterizat 190 de aeronave.

Cu un "carnaval" asociază proprietarii restauran­telor din Centrul Vechi ziua de ieri, care le-a adus vânzări chiar mai bune decât cele de Revelion. Cel mai im­portant eveniment de după 1990 a adus cash şi pentru hotelierii din Ca­pitală, care au avut toate camerele ocupate, deşi tarifele pe noapte au fost de peste două ori mai mari faţă de o zi normală.

Şi obiectivele turistice din Capitală, Palatul Parlamentului sau Muzeul Satului, au fost luate cu asalt de spanioli.

"Turismul este principalul sector câştigător. Pe lângă încasările obţinute de operatorii de turism se mai adaugă expunerea în străinătate a Bucureştiului. Dacă în timp şi balanţa va deveni pozitivă, adică se va recupera cheltuiala de 200 de milioane de euro, atunci putem spune că Bucureştiul a făcut un pas important", spune Lucian Marinescu, consultant în turism la compania Trend Hospitality.

"Carnavalul" din Centrul Vechi

Oprea Debi, administratorul barului Bordello's din Centrul Istoric al Capitalei, spune că ieri a început "sărbătoarea" încă de la ora 11, când spaniolii au luat cu asalt terasele. "A fost ca un carnaval, mai ceva ca de Revelion. Am avut vânzări duble faţă de o zi normală. Spaniolii au mers de la o terasă la alta să bea bere. Toate străzile au fost pline de suporteri spanioli", a spus el.

Pe străzile din Centrul Vechi s-a vorbit spaniolă. Suporterii spanioli au venit cu autocare, în grupuri organizate, îndrumaţi de agenţi de turism. Şi Hanul Berarilor a avut terasa plină atât de suporteri spanioli cât şi de români.

În Centrul Vechi sunt peste 150 de restaurante şi baruri, fiind zona care atrage cei mai mulţi vizitatori străini.

Palatul Parlamentului, marea atracţie pentru spanioli

Palatul Parlamentului şi Muzeul Satului au fost două dintre "hotspot-urile" care i-au atras ca un magnet pe turiştii spanioli prezenţi ieri la Bucureşti cu ocazia finalei Europa League. Dacă ieri după-masă la Palatul Parlamentului spaniolii se înghesuiau la coadă, la Muzeul Satului era linişte.

"Avem în medie cam 700 de vizitatori într-o zi normală. Acum am depăşit cu siguranţă această cifră. Fluxul mai mare a fost generat de spaniolii veniţi la Bucureşti cu ocazia meciului. Nu ai cum să îi ratezi pentru că sunt toţi îmbrăcaţi în tricouri alb-roşii", a spus Monica Olteanu, coordonator oficiu vizite al Palatului Parlamentului.

În bani, spaniolii care au vizitat ieri Palatul Parlamentului au plătit pentru bilete în total 4.000 de euro, potrivit calculelor ZF.

De cealaltă parte, la Muzeul Satului fluxul de turişti străini era ieri mult mai domol decât la Palatul Parlamentului.

Cristina Mareş, reprezentana biroului de relaţii publice a Muzeului Satului, a spus pentru ZF că marţi a fost înregistrat un vârf de vizitatori. "Am avut opt autocare cu suporteri ai echipei Athletico Bilbao şi alte două autocare cu suporteri ai formaţiei Atletico Madrid."

Toate hotelurile ocupate. Tarife de două şi chiar trei ori mai mari la cazare

Tarifele la cazare au urmat raportul cerere/ofertă şi deci au fost de două sau trei ori mai mari ieri faţă de o perioadă normală.

Capacitatea de cazare în hoteluri a Bucureştiului este de circa 10.600 de locuri, din care 2.000 de camere sunt clasificate la cinci stele, circa 4.500 la patru stele, aproape 2.700 la trei stele, iar restul la două şi o stea.

Pe site-ul internaţional de rezervări booking.com apăreau ieri tarife chiar şi de 4.000 de euro pe noapte la un hotel de patru stele. Site-ul a postat acest tarif fabulos pentru că toate camerele fuseseră rezervate. La hotel ultima cameră se vindea cu 200 de euro pe noapte.

Contractele pentru cazare s-au semnat cu câteva luni înainte, după cum susţin hotelierii. Echipa Athletic Bilbao a fost cazată la hotelul Crowne Plaza, în timp ce Atletico Madrid a stat la Intercontinental.

George Copos: Finala Europa League îmi aduce aminte de Universiada din 1981

George Copos, finanţatorul echipei Rapid, a ajuns ieri pe stadionul naţional de la ora nouă şi un sfert, cu un fular în culorile echipei Athletic Bilbao (cazată la Crowne Plaza). El apreciază că meciul de ieri a fost al doilea cel mai important eveniment pe care l-a găzduit România din 1981. "În acel an am avut jocurile mondiale universitare de vară (Universiada de vară), la care au participat reprezentanţi din aproape 130 de ţări. Finala din Europa League este al doilea cel mai important eveniment pe care îl găzduieşte România", a declarat el.

Finanţatorul echipei Rapid spune că cel mai important sport va contribui semnificativ la o mai bună imagine a Bucureştiului.

Pe lângă George Copos, ieri au mai fost pe stadion Dan Şucu, Viorel Cataramă, Adrian Porumboiu, fraţii Negoiţă sau Dragoş Petrescu în lojele Arenei Naţionale pentru finala Europa League. Cei mai mulţi dintre ei au mers la meci pentru spectacol, dar şi pentru că nu mai văzuseră un meci dintr-o finală.

Asalt pe aeroportul Otopeni 64 de avioane cu spanioli au aterizat ieri

Ieri a fost cea mai aglomerată zi din istoria Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti. Potrivit oficialilor aeroportului, traficul s-a desfăşurat în condiţii normale, niciun fel de incident nu a avut loc.

Suporterii au fost preluaţi de autocarele agenţiilor de turism, pe cursele shuttle puse la dispoziţia lor de către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, precum şi de liniile RATB 780 şi 783 sau de trenul Henri Coandă Express.

Traficul curselor regulate nu a fost afectat. Pe cursele regulate au sosit câteva mii de suporteri, potrivit oficialilor aeroportului din Bucureşti.

În total, ieri au ajuns pe aeroportul Henri Coandă (Otopeni) din Capitală 64 de avioane cu suporteri spanioli, după ce luni aterizaseră alte 9 aeronave. Capacitatea aeroportului din Otopeni este de 5,1 milioane de pasageri anual, acesta fiind cel mai mare aeroport din ţară. În total, 190 de avioane (cu tot cu aeronavele companiilor aeriene de linie regulată) au aterizat ieri pe aeroportul Otopeni, aceasta fiind cea mai aglomerată zi pentru aeroportul din Capitală din ultima perioadă.

Cotidianul El Correo scria în ediţia de ieri că din cauza suprasaturării aeroportului Otopeni zborurile spre Bucureşti au fost reprogramate. Trei curse care erau programate să vină din Bilbao ieri după-masă au fost anulate, potrivit datelor de pe site-ul aeroportului Otopeni. "Unele avioane au aterizat cu întârziere pe Otopeni pentru că au plecat cu întârziere din Madrid. Aeroportul face faţă curselor care vin, problema legată de întârzieri este legată de cum s-au organizat spaniolii", a declarat Teo Postelnicu, reprezentant al aeroportului Henri Coandă. Această situaţie a generat o mare indignare în rândul suporterilor spanioli, scrie El Correo. Unul dintre suporterii spanioli, care a plătit 600 de euro pentru pachetul la finala din Europa League, spune că organizarea a fost foarte proastă.

"Prima oară ne-au spus că vom pleca astăzi la 12.25 din Bilbao. Dacă am fi avut o mică întârziere am fi riscat să nu mai ajungem la meci. Ulterior ni s-a spus că trebuie să fim în aeroport la trei dimineaţa", spune unul dintre suporterii spanioli, care a cerut agenţiei de turism spaniole să îi fie returnaţi banii, însă agenţia a refuzat.

Un suporter spaniol: Aproape tot salariul pe o lună l-am cheltuit pentru a veni la meciul din finală

Alfonso, un suporter spaniol al echipei de fotbal Atletico Madrid, ajuns luni seară pe aeroportul din Otopeni alături de alţi patru prieteni, spune că deşi nu are un salariu mare în Spania, unde lucrează ca asistent la un cabinet de arhitectură, a cheltuit în jur de 900 de euro pentru a fi prezent la meciul din finală. "Aş putea spune că tot salariul pe care îl iau pe lună l-am cheltuit la finala Europa League. Câştig în jur de 1.200 de euro pe lună în Sevilla. Am venit de luni cu Blue Air şi voi pleca vineri dimineaţă", a spus el.

Spaniolul, suporter al Atletico Madrid, a avut timp să viziteze şi Bucureştiul. Cel mai mult l-au impresionat Palatul Parlamentului şi Centrul Vechi, unde "berea nu este atât de scumpă". Doar pentru cazare el a scos din buzunar 50 de euro pe noapte pentru un hotel de trei stele. Pe mâncare şi băutură el a cheltuit în jur de 100 de euro pe zi, după cum a declarat.

"Sunt microbist, asta este pasiunea mea pe care cheltuiesc bani. Deplasarea la meciul din finala asta mă costă în total 900 de euro, bani pe care i-am strâns pentru această ocazie. Sper numai să câştige Atletico Madrid", spune Alfonso.