În imobiliare nu este prea multă mişcare, de aceea pentru noi e un moment bun să investim

Autor: Cristi Moga 09.05.2012

Construcţia turnului Sky Tower, aflat în portofoliul Raiffeisen Property, a ajuns la etajul 29 şi o înălţime de 104 metri, devenind deja un reper al zonei de nord a Capitalei.

Gabrielle Defner, head of asset management al Raif­feisen Property, com­pania în portofoliul căreia se află clădirea de birouri Sky Tower aflată în construcţie în nordul Capitalei, consideră că este un bun moment pentru a investi în imobiliare, inclusiv în România.
 
Raiffeisen Property, subsidiară deţinută integral de Raiffeisen Bank International, a cumpărat la începutul acestui an imobilul care în momentul finalizării va avea 137 de metri şi va deveni cea mai înaltă construcţie din Bucureşti.
 
Investiţia în acest proiect depăşeşte 100 de milioane de euro, iar subsidiara din România a Raiffeisen Bank va ocupa etajele 2 - 7. De la nivelul opt până la 34, ultimul etaj rezervat birourilor, Raiffeisen Property caută chiriaşi pentru ocuparea spaţiilor, iar în prezent se poartă discuţii pentru închirierea a circa 20.000 de metri pătraţi din clădire.
 
"România va fi în permanenţă in­teresantă pentru grupul nostru, dovadă şi investiţia în această clădire, de peste 100 de milioane de euro. Consider că în general investitorii sunt în continuare «on hold» şi aşteaptă să vadă ce se întâmplă. Nu este foarte multă mişcare nicăieri, de aceea consider că este un moment bun pentru noi să investim", a declarat Gabrielle Defner într-un interviu pentru ZF.
Defner se ocupă de administrarea proiectelor Raiffeisen Property din toată Europa Centrală şi de Est, iar în Bucureşti ajunge cam la fiecare trei săptămâni pentru discuţii cu potenţiali chiriaşi. De la începutul anului, între 20 şi 30 de companii s-au arătat cu adevărat interesate de închirierea unor spaţii în Sky Tower, iar săptămâna aceasta Defner spune că a avut patru întâlniri cu potenţiali chiriaşi.
Raiffeisen Property poate închiria inclusiv spaţii de 300 mp, reprezentând un sfert de etaj, iar reprezentanţii companiei consideră Sky Tower "peste actualele standarde de birouri din Bucureşti".
"Spun asta referindu-mă la tehnologie, la sistemul de climatizare datorită căruia nu se va simţi circulaţia aerului, la faptul că fiecare birou va beneficia de lumină naturală sau la faţada cumpărată din Germania care permite intrarea luminii naturale, dar nu şi a căldurii din exterior."
 
Cât costă chiria?
 
Reprezentantul Raiffeisen Property se rezumă să precizeze că preţul solicitat pentru închirierea spaţiilor este de un nivel "prime" pentru Bucureşti, aferent etajului 34 al turnului de birouri (cel mai scump). Totodată, diferenţa între acesta şi cel mai ieftin spaţiu (de la etajele inferioare) poate ajunge la 25%.
 
Ţinând cont de rapoartele firmelor de consultanţă, care poziţionează în prezent chiria prime pentru birourile din Bucureşti la 20 de euro/mp, costurile pentru închi­rierea unui spaţiu în Sky Tower ar putea varia între 15 şi 20 de euro/mp.
 
"Avem în negociere contracte pentru închirierea a circa 20.000 de metri pătraţi din Sky Tower, firme de IT care vor să îşi stabilească sediul central în clădire, companii produ­că­toare de bunuri de lux, firme de taxe şi con­sul­tanţă sau marketing. Nivelul chiriilor este confi­denţial", spune Defner, cea care pentru acti­vitatea din România este asistată de Ru­xan­dra Grinzeanu, care ocupă funcţia de mana­ging director şi a mai lucrat pentru proiectul Sema Parc.
 
Când va fi gata şi închiriat?
 
"Ne-am propus ca până la jumătatea anului viitor proiectul să fie închiriat complet", spune Defner cu privire la ţinta de în­chi­riere a spaţiilor disponibile de circa 28.000 de metri pătraţi.
 
Dar construcţia?
 
"Structura a depăşit 100 de metri, ajungând la etajul 29. Clădirea este aco­perită cu sticlă până la etajul 22, iar la pri­mele etaje s-au început lucrările la finisaje. (...) Suntem impresionaţi de fiecare dată de evoluţia proiectului. În prezent firma de construcţii ridică un etaj la cinci zile (până în iulie structura ar trebui să fie finalizată - n.red.). Către Raiffeisen vom livra spaţiile la sfârşitul lunii noiembrie, mutarea fiind programată în primăvară."
 
Este posibilă atragerea unei alte bănci în clădire? "În cazul în care o altă bancă ar dori să vină în clădire, se discută cu acţionarii această situaţie. Decizia ţine de relaţiile dintre acţionarii celor două bănci", spune repre­zentantul Raiffeisen Property.
 
"Barul din cer"
 
La parter şi la primul etaj al clădirii va fi amenajată o cafenea, în timp ce la ultimele două etaje, 35 şi 36, clădirea va avea un "sky bar", un restaurant şi un centru de con­ferinţe. Ce este un "sky bar"?
"Barul este denumit «sky bar» deoarece aceasta este senzaţia pe care ţi-o oferă - am fost într-un zgârie-nori de 44 de etaje din Viena şi de la ultimul etaj chiar aveai impresia că eşti în cer."
Văzută de sus, de la etajul 27 al Sky Tower, zona Barbu Văcărescu - Pipera impresionează prin numărul ridicat de clădiri noi, construite în ultimii ani, iar la câţiva metri de Sky Tower compania Raiffeisen Evolution lucrează intens şi la un nou mall, denumit Promenada. Pe lângă aceste construcţii noi, de câteva zile a fost dat în folosinţă şi pasajul Pipera, menit să mai fluidizeze traficul auto din zonă.
 
"Traficul este deja mai bun. Pe bulevard (Barbu Văcărescu - n.red.) se circulă deja mai uşor şi consider că lucrurile se vor prezenta şi mai bine după ce oamenii se vor obişnui cu noua situaţie din trafic", mai spune Defner.