Citibank: BNR va lăsa dobânda-cheie la 5,25% în tot restul anului

Autor: Razvan Voican 09.05.2012

Ultimul raport trimestrial al inflaţiei publicat de banca centrală susţine scenariul menţinerii dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25% pe an până la sfârşitul lui 2012, consideră analiştii băncii americane Citi. Pe 2 mai BNR a decis să întrerupă ciclul de relaxare a dobânzii început în noiembrie anul trecut, invocând mai multe riscuri şi incertitudini care impun păstrarea unei atitudini prudente.

Totuşi, BNR menţine prognoza de inflaţie de 3,2% pentru sfârşitul lui 2012, respectiv de 3% pentru 2013. Citibank remarcă menţionarea de către banca centrală în raportul asupra inflaţiei a incertitudinilor asociate cu măsurile de soluţionare sustenabilă a crizei datoriilor suverane din zona euro. Pe piaţa internă principalele riscuri luate în considerare sunt legate de posibile derapaje în implementarea politicii fiscale şi a reformelor structurale, în contextul incertitudinilor generate de calendarul electoral din acest an.

. Nu în ultimul rând, oficialii BNR s-au referit în conferinţa de presă de miercuri şi la o posibilă volatilitate mai mare a cursului de schimb leu/euro, îngheţarea dobânzii-cheie putând fi privită şi prin prisma recentelor presiuni de depreciere a monedei naţionale.