CEN Oltenia şi-ar putea găsi manager privat în toamnă

Autor: Roxana Petrescu 09.05.2012

Cursa pentru identificarea CEO-ului care va prelua frâiele Complexului Energetic Oltenia a început odată cu selectarea pentru această misiune a Kienbaum, cea mai mare firmă de executive search din Germania, cu un rulaj de peste 100 de milioane de euro.

Termenul este însă foarte strâns pentru că FMI vrea din toamnă un manager nou la cârma CEN Oltenia, structură care abia acum se înfiinţează prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Rovinari şi Craiova cu minele SNLO.

 
Sute de candidaţi vor trece prin filtrul Kienbaum pentru ca până în octombrie un om ales pe criterii obiective, nu politice, să preia conducerea unei companii în plină formare la acest moment, care va avea un business de un miliard de euro, 20.000 de angajaţi şi o cotă de 30% din producţia de energie din România.
 
Numirea unor manageri profesionişti la cârma companiilor de stat este o măsură despre care se vorbeşte de aproape un an de zile, perioadă în care rezultatele concrete au întârziat să apară. Mai mult, instalarea unui nou guvern aduce din start semne de întrebare legate de continuarea proceselor iniţiate de precedentul cabinet.
 
"Doar recrutarea unui CEO de succes nu este totul. El trebuie să aibă suportul unui consiliu de administraţie pe măsură. Nu vorbim despre un one man show în care aduci un CEO şi totul se schimbă", explică Loreda Dragomir-Theodorescu, country manager pentru România şi Bulgaria în cadrul Kienbaum care luni a câştigat contractul pentru aducerea CEO-ului la CEN Oltenia.