Profitul EBITDA al CEZ în România a urcat de peste două ori în primul trimestru

Autor: Mediafax 10.05.2012

Profitul EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) obţinut de grupul ceh CEZ în România din producţie, vânzare şi distribuţie de energie a crescut de peste două ori în primul trimestru, de la 600 de milioane de coroane cehe la 1,4 miliarde de coroane (55,5 milioane de euro).

Evoluţia a fost susţinută de creşterea producţiei de energie eoliană, de impactul certificatelor verzi (500 de milioane de coroane) şi de îmbunătăţirea diciplinei de plăţi a CFR, unul dintre clienţii importanţi ai CEZ (300 milioane de coroane), potrivit raportului financiar al grupului.

Pe segmentul de producţie şi trading, CEZ a avut în România un profit EBITDA în urcare cu 149%, de la 300 de milioane de coroane la 800 de milioane de coroane (31.7 milioane euro). CEZ notează că în primul trimestru a ajuns la 155 de turbine eoliene instalate în România, cu o capacitate de 388 MW, toate furnizând electricitate în reţea.

În primul trimestru, CEZ a produs în România 283 GWh de energie eoliană, reprezentând o creştere de 42% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru întregul an, grupul se aşteaptă ca producţia parcurilor eoliene Fântânele şi Cogealac să depăşească 1.000 de GWh.

Pe parte de distribuţie şi vânzare, CEZ a avut în România un profit EBITDA de 600 milioane de coroane (23,8 milioane de euro), dublu faţă de 300 de milioane de coroane în aceeaşi perioadă a anului trecut.

CEZ vizează în acest an finalizarea procesului de conectare a ultimelor turbine din parcul eolian Fântânele la reţeaua de electricitate, precum şi conectarea graduală, începută în ianuarie, a turbinelor din parcul Cogealac. Parcul Cogealac ar urma să fie finalizat până la sfârşitul anului 2012.

La nivel de grup, CEZ a raportat o scădere de 16% a profitului net, la 14,4 miliarde de coroane (571,7 milioane de euro), influenţat de o decizie privind tarifele la subsidiara din Albania şi de elementele excepţionale care au majorat câştigul anul trecut. Veniturile au avansat cu 7%, la 60,8 miliarde de coroane (2,4 miliarde de euro).

CEZ a intrat pe piaţa energetică românească în 2005, când a preluat de la stat distribuitorul de energie Electrica Oltenia, şi operează în prezent mai multe hidrocentrale şi parcuri eoliene.