Compania Hotelieră Intercontinental a revenit pe pierderi în primul trimestru

Autor: Cristina Cuncea 10.05.2012

Compania Hotelieră Intercontinental Bucureşti (RCHI), care administrează hotelul Intercontinental din Capitală, a revenit pe pierdere în primul trimestru, cu un rezultat negativ de 2,19 milioane de lei, după ce anul trecut a înregistrat profit după zece ani consecutivi de pierderi.

În primul trimestru din 2011, compania a obţinut un profit de 1,33 milioane de lei, iar pe tot anul trecut Intercontinetal a raportat un rezultat pozitiv de aproape 1,2 milioane lei.

"Recesiunea din zona euro s-a resimţit puternic în domeniul serviciilor turistice, prin faptul că investiţia în capital fiind substanţial încetinită în România, implicit a scăzut fluxul de turişti străini de afaceri şi sumele cheltuite de aceştia pe servicii hoteliere", se arată într-un comunicat transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti.

Veniturile au scăzut în primele trei luni ale anului cu 34%, la 8,82 milioane de lei, în timp ce cheltuielile au fost reduse cu 8,3%, la 11 milioane lei. În intervalul similar din 2011, Intercontinental a consemnat venituri de 13,36 milioane lei şi cheltuieli de 12 milioane lei.

Cifra de afaceri a scăzut în primul trimestru cu 19%, la 8,6 milioane de lei, de la 10,7 milioane de lei.

Pentru acest an, conducerea companiei estimează un profitul de peste 1,5 milioane lei, în creştere cu 22% faţă de 2011, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat la sfârşitul lunii aprilie de acţionari.

Cel mai mare acţionar al Intercontinental este Mountbay Limited, un off-shore din Cipru, care controlează 32,9% din acţiuni. Firma este asociată cu The Nova Group Investments România la firma Zeta SPV Development Bucureşti, unde administrator este Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu.

Mountbay a cumpărat în luna aprilie a anului trecut 32,9% din titlurile Intercontinental, în aceeaşi zi în care Adamescu şi-a majorat participaţia şi RHIC Holding a ieşit din acţionariat.

Dan Adamescu controlează indirect 32,03% din acţiunile Intercontinental. Prin firma de asigurări Astra are 16,32% din acţiuni, iar prin The Nova Group Investments încă 15,71%.

Firma Lido deţine 11,89% din acţiunile Intercontinental, potrivit celor mai recente raportări.

Cea mai recentă tranzacţie cu titlurile Intercontinental a fost realizată în data de 10 aprilie, când preţul a crescut cu 1,25%, la 0,081 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a Intercontinental este de 67,5 de milioane lei (aproape 15,3 milioane euro).