Profitul News Corp. a crescut cu 47% în primul trimestru

Autor: Andreea Mindrila 10.05.2012

Gigantul media News Corp. condus de Rupert Murdoch a obţinut în primul trimestru al acestui an un profit care a depăşit estimările analiştilor, susţinut de creşterea reţelelor de cablu şi a studioului de film, deşi scandalul de interceptare a telefoanelor din Marea Britanie a avut costuri mari.

Profitul net a crescut cu 47% în primele trei luni până la 937 de milioane de dolari, echivalentul a 38 cenţi/acţiune, faţă de 639 de milioane de dolari (24 cenţi/acţiune) în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Profitul pe acţiune a fost mai mare decât profitul mediu de 31 cenţi/acţiune estimat de analişti, scrie Bloomberg. În plus, compania a adoptat în urma scandalului un program de răscumpărare de acţiuni de 5 miliarde de dolari, a cărui valoare a fost dublată.

News Corp., proprietarul Fox Broadcasting şi al Fox News, obţine cel puţin 70% din profitul anual din televiziune şi lucrează la extinderea pe pieţele din afara SUA prin realizarea de investiţii în operatorii de pay-TV. Reţelele de cablu ale News Corp. au obţinut venituri din vânzările de publicitate şi din taxele percepute operatorilor de pay-TV, spune David Bank, analist la RBC Capital Markets.

“În general afacerile evoluează favorabil, cu excepţia afacerii cu ziare, care este singura componentă cu probleme”, a declarat Bank.

O comisie britanică, după ce a analizat dacă News Corp. a indus în eroare Parlamentul în scandalul de hacking al telefoanelor în care au fost implicaţi jurnalişti ai companiei, a concluzionat în această lună că Murdoch “nu este persoana potrivită să conducă o companiei internaţională importantă”. Autoritatea britanică de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor, Ofcom, ar putea obliga News Corp. să vândă sau să-şi reducă participaţia de 40% pe care o deţine în British Sky Broadcasting Group.

Cotaţiile acţiunilor News Corp. au crescut cu 2,7% până la 19,90 dolari după anunţarea rezultatelor financiare. În acest an acţiunile au înregistrat un avans de 8,6%. Veniturile s-au majorat cu 1,8% până la 8,4 miliarde dolari în trimestul care s-a încheiat pe 31 martie.

Afacerile reţelelor de cablu deţinute de News Corp. au fost de 2,38 miliarde dolari, în creştere cu 16%, pe când veniturile activităţii editoriale (publicaţiile The Wall Street Journal în SUA şi The Sun în Marea Britanie) s-au redus cu 2,8%, până la 2,03 miliarde dolari.

Scandalul în care este implicat News Corp. a costat compania 258 milioane dolari din momentul în care a izbucnit, în luna iulie a anului trecut.