UniCredit Ţiriac Bank a făcut profit de 6 mil. euro în T1. Bilanţul i s-a îngustat cu 138 mil. euro

Autor: Razvan Voican 10.05.2012

UniCredit Ţiriac Bank, controlată de grupul italian UniCredit în parteneriat cu omul de afaceri Ion Ţiriac, şi-a majorat portofoliul de credite cu 300 de milioane de lei (69 mil. euro) în primul trimestru al acestui an, în creştere cu numai 2% faţă de nivelul de la sfârşitul lui 2011, dar cu 22% peste soldul din urmă cu un an.

Incluzând creditele externalizate, UniCredit are un volum de finanţări acordate de 18,9 mld. lei (4,34 mld. euro). Din poziţia de finanţator important al sectorului corporatist, banca se plânge de încetinirea activităţii economice în prima parte a anului, în condiţiile în care majoritatea analiştilor estimează că economia s-a contractat în T1 în comparaţie cu ultimul trimestru din 2011 inclusiv din cauza condiţi­ilor meteo defavorabile.

UniCredit îşi menţine angajamentul de a finanţa economia într-un ritm superior pieţei, creşterea înregistrată în ultimul an fiind dublă faţă de media sistemului bancar, însă invocă adaptarea la nivelul cererii.

Pe partea de pasive, depozitele atrase de UniCredit au însumat 11,1 mld. lei, în scădere cu circa 400 mil. lei (3,5%) faţă de finalul lui 2011, deşi banca a lansat din ultima parte a anului trecut noi produse de stimulare a economisirii, inclusiv pe termen lung. Faţă de acum un an, depozitele sunt mai mari cu 28%.

Per ansamblu, bilanţul UniCredit a consemnat în primele trei luni ale anului o contracţie de 2,5% faţă de nivelul din decembrie 2011, până la 22,3 mld. lei (5,1 mld. euro). Comparativ cu martie 2011, rămâne însă o creştere de 17,5%.

În pofida dinamicii mai lente a businessului, banca afirmă că şi-a majorat cotele de piaţă atât la creditare, cât şi pe depozite, obţinând o creştere a veniturilor de 7,4%. Cheltuielile operaţionale au urcat cu 7%, rezultând o majorare de 8% a profitului operaţional brut.

Rezultatul operaţional a continuat să resimtă presiunea costului cu provizioane pentru riscul de credit. Chiar dacă s-au menţinut la acelaşi nivel comparativ cu ultimele două trimestre din 2011, cheltuielile cu provizioanele din T1 au fost cu 21,5% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit reprezentanţilor băncii, calitatea activelor este stabilă, în ciuda deteriorării perspectivelor economice europene şi locale începând cu jumătatea anului trecut. În primul trimestru din 2012 costul anualizat al riscului a fost de 2,28% .

După ce a tras linie UniCredit a rămas cu un profit net de 24,1 mil. lei (6 mil. euro), în scădere cu aproape 27% faţă de rezultatul înregistrat în primul trimestru din 2011. T1 2012 este primul trimestru în care toate băncile fac raportări financiare conform standardelor internaţionale, conform reglementărilor introduse de BNR.

"Rezultatele băncii în primele trei luni ale anului au înregistrat o evoluţie bună, în ciuda încetinirii activităţii economice din România. Un rol hotărâtor în acest sens l-a avut calitatea portofoliului de clienţi existenţi şi finanţarea nevoilor unor noi clienţi prin valorificarea poziţiei financiare solide pe care UniCredit o are în calitate de bancă locală şi de instituţie financiară internaţională de importanţă sistemică", spune Răsvan Radu, preşedintele executiv al băncii. El afirmă că a crescut accentul pus pe creditarea în lei şi speră că această tendinţă de normalizare a pieţei bancare va continua.

Pe lângă angajamentul de creditare a economiei, UniCredit are ca priorităţi în acest an îm­bună­tăţirea calităţii indicatorilor de risc, creşterea stabilă a depozitelor clienţilor şi asigurarea unei poziţii confortabile a lichidităţii.

"Oportunităţile pentru creşterea veniturilor vor fi limitate şi în acest an din cauza volatilităţii pieţelor şi a redresării lente a economiei, însă vom continua să identificăm soluţii optime de finanţare şi gestionare a banilor pentru clienţii noştri", a mai spus Radu.