Conferinţă ZF: Sistemul fiscal trebuie gândit să aducă creştere economică, nu numai bani la buget

Autor: Claudia Medrega 11.05.2012

Scopul oricărui sistem fiscal este să susţină creşterea economică, legislaţia fiscală ar trebui să fie favorabilă mediului de afaceri, iar evaziunea fiscală reprezintă o problemă atât pentru companii, cât şi pentru buget, consideră consultanţii fiscali care au participat ieri la conferinţa organizată de Ziarul Financiar cu tema "Ce schimbări trebuie făcute în sistemul fiscal pentru a relansa economia?"



Deficitul bugetar a fost ţinut sub control în anii de criză, însă economia are nevoie şi de măsuri fiscale, de anumite facilităţi, de reducerea birocraţiei, pentru o relansare sustenabilă. România rămâne una dintre ţările europene cu una dintre cele mai reduse ponderi ale veniturilor în PIB, de 31-32%, în timp ce nivelul minim al evaziunii fiscale este estimat la circa 10% din PIB.

"Politicile fiscale trebuie să fie încadrate în politicile de dezvoltare economică şi trebuie subordonate lor. Sistemul fiscal colectează impozite ce susţin creşterea economică. Dacă întrebi 100 de oameni care este scopul colectării de impozite şi taxe majoritatea vor răspunde că este colectarea de taxe la buget, ceea ce este incorect. Scopul oricărui sistem fiscal este să susţină creşterea economică", a declarat Dan Schwartz, managing partner RSM Scot.

El a arătat că atunci când se gândesc politici şi strategii fiscale este necesară corelarea nivelului taxelor cu nivelul de dezvoltare economică, iar eradicarea evaziunii fiscale ar trebui să fie o ţintă strategică a oricărui guvern.

Toată lumea vorbeşte de evaziunea fiscală şi o "combate", dar aceasta continuă să rămână o necunoscută şi o gravă piedică în calea creşterii veniturilor bugetare. Fostul şef al Fiscului Sorin Blejnar recunoaştea că nu ştie cât este evaziunea fiscală în România, după mai bine de trei ani petrecuţi la conducerea ANAF, însă a indicat un nivel al acesteia de 25-30% din PIB.

Ionel Blănculescu, secretar executiv al Consiliului de Afaceri de pe lângă Guvern, a spus că o problemă foarte importantă este interconectarea sistemelor informatice, inclusiv a caselor de marcat. Domeniul petrolier, alcoolul şi agricultura sunt principalele domenii unde se înregistrează un nivel ridicat al evaziunii fiscale, estimată în intervalul 13-18 mld. de euro.

În condiţiile crizei pentru a aduce mai mulţi bani la buget s-au intensificat controalele Fiscului la contribuabili.

Prezentă la conferinţa ZF, Ramona Jurubiţă, tax partner KPMG a adus în discuţie faptul că deciziile Curţii de Justiţie a UE pot fi folosite pentru soluţionarea litigilor cu autorităţile fiscale.

Mirela Păunescu, reprezentant ACCA, organizaţia contabililor profesionişti, a spus că există multe litigii legate de modul de impozitare în cazul com­paniilor care au folosit alternativa participării salariaţilor la profit.


Dan Schwartz, managing partner RSM Scot


Ionel Blănculescu, secretar executiv al Consiliului de Afaceri de pe lângă Guvern


Mirela Păunescu, reprezentant ACCA, cadru didactic ASE


Florin Gherghel, Head of Tax Department, Noerr Finance & Tax


Ramona Jurubiţă, tax partner KPMG