Cei mai importanţi importatori auto: Toyota România

Ziarul Financiar 14.05.2012

Toyota România s-a separat din 2006 de Toyota Hellas, devenind companie naţională de vânzări şi marketing. Atât centrul din Grecia, cât şi cel din România sunt deţinute de Inchcape Motors, companie britanică ce deţine mai mulţi dealeri auto la nivel european.

Inchcape controlează în Balcani vânzările Lexus şi Toyota nu doar în România, ci şi în Bulgaria şi Macedonia, în timp ce în Estonia Letonia şi Lituania au dealeri pentru Ford, Jaguar, Land Rover, Mazda, BMW, Mitsubishi şi Hyundai.

În Grecia Inchcape este din 1987 importator şi distribuitor al mărcii Toyota.

La nivelul anului trecut Toyota a comercializat pe piaţa locală peste 2.900 de autoturisme, în creştere cu aproape 20% faţă de anul anterior, pe o piaţă care a scăzut cu 11%.

În acelaşi timp, în primul trimestru al acestui an constructorul nipon a vândut 313 maşini, în scădere cu 35% faţă de perioada similară a anului trecut.

Cel mai bine vândut model din gamă a fost Avensis, cu 61 de maşini livrate în T1, în creştere cu aproape 10% faţă de perioada similară a anului trecut.

Lexus, brandul premium al grupului nipon, a punctat o creştere de peste 50% în primele trei luni ale acestui an, la 14 unităţi.

Cel mai bine vândut model a fost SUV-ul RX450h cu 11 unităţi, aproape dublu faţă de perioada similară a anului trecut, urmat de noul CT220h, modelul compact cu sistem de propulsie hibrid.