Un număr de 12 firme româneşti din construcţii au participat la o misiune economică în Irak

Autor: Ioan Dornescu 11.05.2012

Douăsprezece firme româneşti din domeniul materialelor pentru construcţii au participat în perioada 5-10 mai la o misiune economică în Irak, în Erbil şi Suleymaniyah, guvernorate aflate în regiunea Kurdistan.

Misiunea a fost organizată de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Centrul Român de Promovare a Comerţului şi Investiţiilor Străine, împreună cu Patronatul Societăţilor din Construcţii - PSC.

Din delegaţia română în Irak au făcut parte firmele Erbaşu SA, Advan Construcţii, Colen Impex, CI CI Consult, Dufa Tec, Genius, Hidroconstrucţia, IPM Partners, Lufin Internaţional, Servland, Woodex Team şi Vialis Edil.

"Delegaţia economică română a avut întâlniri cu factori de decizie din cadrul celor două guvernorate, precum şi cu reprezentanţi ai mediului local de afaceri, misiunea desfăşurându-se într-o perioadă în care Kurdistan se află într-un amplu proces de reconstrucţie, prezenţa României fiind apreciată datorită cooperării tradiţionale de peste 40 de ani în Irak", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Întâlnirile de lucru la care au participat oamenii de afaceri români prezenţi în Irak au creat premisele pentru consolidarea colaborării in construcţii, antreprenoriat şi execuţia de lucrări de drumuri, poduri, tuneluri, baraje, aducţiuni apă si construcţii de locuinţe, se spune în comunicat.

Propunerea părţii române privind construirea unei fabrici de tractoare în zonă a fost apreciată în cadrul unei întrevederi cu Guvernatorul Regiunii Autonome Suleymaniyah, potrivit sursei citate.

"Cu prilejul Forumului economic organizat la sediul Camerei de Comerţ a Guvernoratului Suleymaniyah, consilierul personal al preşedintelui Republicii Irak, Abdulla Hadji Said, a invitat mediul de afaceri român să participe la reconstrucţia Kurdistanului, dar şi a întregului Irak, beneficiind de sprijinul preşedintelui ţării, Jalal Talabani, şi a apreciat că actuala misiune economică poate constitui o punte de legătură pentru viitoarea cooperare economică bilaterală", se mai arată în comunicat.