Preşedintele FNPAR: În agricultură ar fi două categorii-cea a robilor şi a celor care adună bucatele

Autori: Szasz Jutka , Diana Stancovici 11.05.2012

"Din agricultură se câştigă dacă într-adevăr ar fi a celor care muncesc. Ar fi două categorii, cea a robilor şi cea a celor care adună bucatele, recoltele şi fac bani. Niciodată nu s-a dorit să se facă dreptate celui care munceşte. Nu găsim nicio măsură în favoarea celui care lucrează, ci a celui care depozitează, a prelucrătorului şi a celui care aduce inputuri în agricultură. Ca exemplu, legea primului siloz a fost nu o lege bună pentru agricultori, ci pentru depozitari", a declarat, vineri, Viorel Matei, la întâlnirea de constituire a Federaţiei Tinerilor Fermieri din România, organizată de Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), cu sprijinul MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, sunt necesare mai multe măsuri, printre care o lege a creditului agricol pe investiţii pentru atragerea fondurilor europene.

"Ar trebui măsuri de la cele pe codul fiscal, să găsim măsuri stimulative de comasare a terenurilor şi de înscriere în cartea funciară, fiindcă dacă un teren costă 2.000 de euro, tot atât costă intabularea. Nu poţi fi fermier pe 5000-20.000 de metri pătraţi, ci de la 10-15 hectare în sus. Şi, nu în ultimul rând, să avem o lege a creditului agricol pe investiţii, cum au toate ţările avansate, unde dobânda nu depăşeşte 2-4 la sută. Dacă am avea această lege am putea atrage toţi acei bani europeni de care vorbim. Toţi politicienii zic că nu ştim să facem proiecte, ba ştim, dar nu avem cofinanţare", a spus el.

Potrivit lui Viorel Matei, o problemă este şi faptul că România nu se află la "masa negocierilor", cum ar fi în COPA (Comitetul Organizaţiilor Profesionale Agricole din Uniunea Europeană) - COGECA (Confederaţia Generală a Cooperativelor Agricole din Uniunea Europeană).

"În România, banii europeni pe subvenţii sunt undeva la 110-120 de euro, Ungaria are 285 euro pe hectar, Bulgaria 235, Polonia 360, Germania 560, Italia 620 euro. Aceşti bani sunt şi de la noi, plătim cotizaţia integrală, dar avem cea mai mică susţinere europeană. Mulţi zic fiindcă nu ne suportă şi vor să fim slugile lor. Nu este adevărat, noi nu suntem la masa negocierilor, nu avem reprezentanţi acolo să se lupte pentru drepturile noastre. COPA - COGECA este sindicatul sau nucleul asociaţiilor profesionale europene. Am fost membri, dar nu s-a mai plătit cotizaţia, însă aceşti tineri (Federaţia Tinerilor Fermieri din România - n.r.) pot intra fiindcă plătesc o cotizaţie foarte mică", a spus Viorel Matei.

Potrivit acestuia, aproximativ 1,2 milioane de români lucrează în agricultură, din care aproximativ 40 la sută sunt tineri.

În cadrul conferinţei, organizată cu sprijinul Agenţiei de presă MEDIAFAX, au fost dezbătute problemele importante din agricultura românească, cu accent pe întinerirea şi modernizarea agriculturii, proiectelor şi programelor interne şi europene pentru tinerii fermieri, precum şi sprijinul financiar acordat acestora.

Conferinţa organizată de FNPAR cu sprijinul MEDIAFAX are ca parteneri pe BRD - Groupe Societe Generale, Banca Carpatica, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, MAP- Maşini Agricole Performante şi Asociaţia Profesională AgroBiotechRom.