Chambers aplică “legea rotaţiei” la premierea firmelor de avocatură din România. Cine ar urma să câştige anul viitor?

Autor: Cristi Moga 13.05.2012

Ghidul britanic Chambers Europe, o publicaţie reper pentru piaţa avocaturii la nivel internaţional, a desemnat joi seară casa de avocatură NNDKP, fondată de Ion şi Manuela Nestor în urmă cu mai bine de 20 de ani, drept “Firma anului în România”, pentru a doua oară în decurs de patru ani.

Chambers a început să ofere această distincţie pentru casele de avocatură din România în 2009, an în care tot NNDKP a fost desemnată firma anului.

Ulterior, în 2010, titlul a fost oferit avocaţilor de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii, iar anul trecut a fost rândul firmei Muşat & Asociaţii să primească această distincţie.

Muşat şi Nestor au dominat piaţa avocaturii în ultimii 20 de ani, iar din 2005 Ţuca Zbârcea & Asociaţii a venit puternic din urmă, depăşind în intervalul 2008-2010 firmele celor doi “giganţi” în funcţie de cifra de afaceri.

Dacă algoritmul Chambers Europe se păstrează, anul viitor ar fi rândul celor de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii să redevină “Firma anului în România”.

“Această distincţie este măsura recunoaşterii şi preţuirii NNDKP de către clienţi şi concurenţi – vocile  pe care Chambers le ascultă pentru clasamentele sale”, a declarat Adriana Gaspar, partener senior al NNDKP, care a primit premiul în numele firmei.

Pe de altă parte, Chambers analizează firmele de avocatură şi în funcţie de performanţa pe 11 arii de practică - drept bancar şi finanţări, drept corporatist (fuziuni şi achiziţii), litigii, dreptul muncii, energie şi resurse naturale, proprietate intelectuală, proiecte PPP, tranzacţii imobiliare, concurenţă, restructurare/insolvenţă şi consultanţă fiscală.

NNDKP a ocupat prima poziţie în zece dintre cele 11 domenii analizate, în domeniul concurenţei situându-se în banda a doua de evaluare.

Muşat & Asociaţii ocupă prima poziţie în trei practici – energie şi resurse naturale, proiecte şi restructurare/insolvenţă -, în timp ce Ţuca Zbârcea & Asociaţii este recomandată din prima poziţie în cinci domenii – drept corporatist (fuziuni şi achiziţii), dreptul concurenţei, energie şi resurse naturale, drept imobiliar şi achiziţii publice/proiecte.

Clifford Chance Badea, biroul din Bucureşti al celei mai mari firme de avocatură din lume, ocupă prima poziţie în domeniul banking & finance, în timp ce Zamfirescu Racoţi Predoiu este recomandată ca firmă de primul nivel în domeniile litigii şi insolvenţă/restructurare.

Ghidul Chambers Europe permite clasarea mai multor case de avocatură pe aceeaşi poziţie în topurile realizate pe domenii de expertiză.

Chambers, alături de Legal 500 şi IFLR 1000, sunt considerate trei dintre cele mai prestigioase ghiduri de evaluare a avocaţilor.