AFI Europe termină în trei luni primele birouri de la Cotroceni în care a găsit chiriaş pentru două etaje

Autor: Cristi Moga 13.05.2012

Compania israeliană AFI Europe, proprietarul mallului AFI Palace Cotroceni din Bucureşti, a intrat pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte construcţia primei clădiri de birouri din cele cinci ce vor încadra mallul şi a semnat un prim contract de închiriere cu firma Microchip Technology.

Clădirea este finalizată în proporţie de peste 70%, iar primii chiriaşi ar urma să devină operaţionali în noua clădire începând cu luna septembrie. Microchip a închiriat etajele trei şi patru ale clădirii, reprezentând o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi, în care urmează să se mute dintr-un imobil aflat în imediata apropiere - Global Business Center -, fost sediu al Connex şi Vodafone, aflat în proprietatea fondului austriac de investiţii Immofinanz.
"Structura este finalizată 100%, parcarea este gata, utilităţile - electricitate, gaz - sunt funcţionale, astfel că per total putem spune că această clădire este finalizată în proporţie de peste 70%", a declarat pentru ZF David Hay, CEO al AFI Europe, în cadrul unei discuţii cu ZF în timpul unui tur al clădirii.
Cât sunt chiriile?
Microchip a semnat un contract cu o valoare de 400.000-450.000 de euro pe an, potrivit calculelor ZF, care ţin cont de chiria medie solicitată pentru această clădire, de 15 euro/metrul pătrat, potrivit reprezentanţilor AFI Europe.
David Hay spune că pentru etajul 10, ultimul al clădirii, chiria solicitată este de 17 euro/metrul pătrat, de aici putând fi văzută atât o panoramă către Pasajul Basarab şi zona centrală a Capitalei, cât şi cupola sau bila IMAX de la intrarea în mallul de la Cotroceni.
Aproximativ 100 de oameni lucrează în continuare pe şantier, dar după finalizarea structurii macaraua a fost demontată în bucăţi cu lungimi de patru metri fiecare şi mutată cu ajutorul unei alte macarale, antreprenorul general al proiectului fiind o altă firmă israeliană, Danya Cebus, care a construit şi mallul.
În toamnă încep a doua clădire
În urmă cu o săptămână încă nu erau date în funcţiune cele patru lifturi Mitsubishi ce vor fi funcţionale în clădire, în timp ce ferestrele produse de compania americană PPG, aduse din Statele Unite şi tăiate în Turcia, erau montate până la etajul 4.
"Până la sfârşitul acestui an ne propunem ca această clădire să fie ocupată complet. Avem negocieri pentru 65% din spaţii şi în prezent nu închiriem mai puţin de un etaj. În luna septembrie a acestui an ne-am propus să începem lucrările la cea de-a doua clădire, ca urmare a planurilor de expansiune anunţate de firmele IT. Avem clienţi care ne-au spus că acum au nevoie de 1.000 de metri pătraţi, iar într-un an şi jumătate ar putea să se extindă la 4.000 de metri pătraţi în cea de-a doua clădire", explică şeful AFI Europe. Compania israeliană a finanţat investiţia de aproape 20 de milioane de euro în această clădire printr-un credit de 13,4 mil. euro obţinut la începutul acestui an de la UniCredit.
Între două staţii de metrou
De la ultimul etaj al clădirii, dinspre bulevardul Drumul Taberei, se vede un alt şantier important din Bucureşti, respectiv cel al magistralei de metrou numărul 5 Drumul Taberei - Eroilor. După finalizarea acelui proiect, mallul de la Cotroceni şi clădirile de birouri vor fi poziţionate la scurtă distanţă de două staţii de metrou de pe linii diferite.
AFI Europe, companie controlată de miliardarul israelian Lev Leviev, a investit până în prezent pe piaţa locală aproximativ 500 de milioane de euro, iar în acest an compania îşi propune să înceapă construcţia la două noi centre comerciale - AFI Palace Ploieşti şi AFI Palace B.NOI, în nord-vestul Capitalei.