Patru din cinci proiecte de birouri a căror finalizare este aşteptată în acest an au proprietari români. Cine sunt aceştia?

Autor: Cristi Moga 13.05.2012

Până la sfârşitul acestui an consultanţii firmei CBRE România se aşteaptă la finalizarea unor spaţii de birouri cu o suprafaţă de aproximativ 100.000 de metri pătraţi, printre proiectele propuse spre finalizare numărându-se AFI Business Park, Aviatorilor Business Plaza, Prezan OB, UniCredit HQ şi ART Business Center 6.

Potrivit datelor ZF, patru dintre cele cinci proiecte aşteptate de CBRE spre livrare în acest an sunt deţinute de oameni de afaceri locali, după ce ani la rând piaţa locală de birouri a fost dominată de investitorii străini.

Prima clădire a proiectului AFI Business Park, dezvoltată lângă mallul AFI Palace Cotroceni, este singura realizată de investitori străini, şi anume de compania israeliană AFI Europe.

Mai departe, clădirea Aviatorilor Business Plaza, dezvoltată lângă actualul sediu al Leumi Bank, este realizată de către omul de afaceri Radu Dimofte (50%), partener cu Gabriel Popoviciu în mai multe afaceri, şi alţi investitori.

În aceeaşi zonă, din apropierea staţiei de metrou Aviatorilor, omul de afaceri Dragoş Dobrescu, proprietarul Monolit Development, construieşte clădirea Prezan Office Building, lângă actualul sediu al Garanti Bank, în timp ce viitorul sediu al băncii UniCredit din Piaţa Presei este dezvoltat de un alt antreprenor român – omul de afaceri Radu Doicescu, proprietarul grupului Bog’Art.

ART Business Center 6, clădire situată pe strada Nicolae Caranfil, în apropierea podului Băneasa, este dezvoltată de către omul de afaceri Ion Chirescu, un alt investitor cu vechime în piaţa imobiliară locală.

Consultanţii CBRE afirmă că în primul trimestru al acestui an a fost livrată o singură clădire, şi anume Barbu Văcărescu Office, imobil deţinut de alţi oameni de afaceri locali – Remus Capotă şi Doru Botez – potrivit informaţiilor ZF.

„Cererea pe piaţa de birouri din Bucureşti este similară cu cea de anul trecut, însă nivelul livrărilor va fi scăzut în acest an, cu 20% mai mic faţă de 2011, şi va continua să fie redus comparativ cu anii anteriori”, spune Cătălina Jigman, head of office department pentru CBRE România.

Investiţiile în zona centrală a Bucureştiului s-ar putea dovedi însă profitabile, ţinând cont că aici rata de neocupare pentru clădirile de clasa A este de aproximativ 6%, potrivit datelor CBRE.