Cât de mare e preţul benzinei raportat la venitul zilnic al românilor

Autor: Andrei Cîrchelan 13.05.2012

 

Benzina vândută în România nu este cea mai scumpă din lume, dar românii dau aproximativ un sfert din venitul mediu zilnic pentru un galon de benzină (3,7 litri), măsura uzuală a combusti­bilului, în timp ce norvegienii plătesc cel mai mare preţ, dar ponderea este de doar 3,6%, potrivit unui top alcătuit de Bloomberg.

Astfel, România se situează pe locul 34 din 55 în topul preţului benzinei, între Singapore şi Chile, cu 6,59 dolari pe galon sau 1,78 dolari pe litru (6,1 lei pe litru).

Raportat la venitul mediu zilnic al românilor, şi anume 26 dolari, adică 546 dolari lunar (1.800 lei), preţul benzinei plasează România pe locul 7, conform Bloomberg. Conform INS, salariul mediu lunar net în România a fost în martie 2012 de 1.543 de lei.

Cea mai scumpă benzină din lume se găseşte în Norvegia, unde şoferii plătesc în medie 9,69 dolari pe galon (sau 8.9 lei pe litru), dar impactul asupra venitului zilnic este de doar 3,6%. Venitul mediu zilnic al unui norvegian este de 270 dolari, sau 5.670 dolari pe lună.

O particularitate a Norvegiei este faptul că deşi este unul dintre marii producători de petrol, benzina rămâne scumpă.

Acest fapt se explică prin politica autorităţilor norvegiene, care în loc să subvenţioneze benzina la pompă, folosesc profitul din petrol pentru servicii cum ar fi educaţie gratuită sau pentru proiecte de infrastructură, compania petrolieră locală fiind de stat.

Pe locul doi se găseşte Danemarca, unde un galon de benzină costă 9,37 dolari (5,3% din venitul zilnic), urmată de Italia, cu un preţ de 9,35 dolari per galon (9,1% din venitul zilnic).

Cea mai ieftină benzină se găseşte în Vene­zuela, cu 0,09 dolari pe galon (0,3% din venitul zilnic), după care urmează Arabia Saudită cu 0,61 dolari pe galon şi Kuweit cu 0,88 dolari pe galon.

Benzina din Venezuela rămâne cea mai ieftină din lume deoarece autorităţile o subvenţionează puternic.

Chiar dacă venezuelenii au un venit mediu zilnic de 28 dolari, un galon de benzină consumă cam 0,3% din acest venit. Ultima dată când autorităţile au încercat să reducă subvenţia pentru benzină, în 1989, venezuelenii s-au revoltat şi au ieşit în stradă, lăsând în urmă sute de morţi.

Într-un top al ţarilor cu cele mai mari rezerve de petrol publicat recent de Business Insider, Venezuela se clasa pe locul 2, cu rezerve de 211 miliarde de barili de petrol, extracţie de 2,47 milioane barili pe zi şi o estimare că petrolul se va consuma în următorii 234,1 ani.

Topul e condus de Arabia Saudită, cu rezerve de 265 miliarde barili şi extracţie de 11,75 milioane barili pe zi. Se estimează că petrolul Arabiei Saudite se va consuma în următorii 72,4 ani.