News Corp. îşi consolidează poziţia în industria filmului din China

Autor: Andreea Mindrila 14.05.2012

News Corp., gigantul media condus de Rupert Murdoch, a cumpărat 19,9% din acţiunile Bona Film Group, unul dintre cei mai mari distribuitori privaţi de film din China, consolidându-şi poziţia pe o piaţă care în ultimii ani s-a dezvoltat rapid.

Bona Film Group este o companie care produce şi distribuie filme, fiind listată pe bursa Nasdaq, scrie Financial Times.

Decizia News Corp. vine în contextul în care ritmul rapid de creştere specific industriei de film din China atrage atenţia studio-urilor de la Hollywood. Acesta este şi cel mai recent exemplu al unei companii care încheie un parteneriat cu un studio de film occidental pentru a se extinde la nivel internaţional.

China a devenit cea mai mare sursă de creştere pentru Hollywood şi este una dintre cele mai mari pieţe unde încă se mai construiesc cinematografe.

Încasările de box-office s-au majorat anul trecut în China cu 28,6% până la 13,12 miliarde yuani (2,1 miliarde dolari), numărul cinematografelor ajungând la 2.803, ceea ce înseamnă o creştere de 40%, potrivit CMM-I, o companie de consultanţă şi cercetare în media.

News Corp., proprietarul 20th Century Fox, intenţionează ca prin intermediul companiei Bona să-şi consolideze poziţia pe piaţa chineză a filmului care se află într-o perioadă de boom. Bona deţine şi operează 13 teatre şi reprezintă mai mulţi artişti chinezi.

Directorul executiv al News Corp China Investments, Jack Gao, a spus că “industria filmului din China se dezvoltă într-un ritm rapid, poziţionând ţara ca fiind a doua piaţă ca mărime din lume după SUA”.

Cele două grupuri nu au făcut publică valoarea plătită de News Corp., deşi capitalizarea de piaţă a Bona de 363 milioane dolari implică evaluarea acţiunilor la puţin peste 60 milioane dolari. Veniturile obţinute de Bona s-au dublat în primul trimestru al acestui an ajungând la 43,7 milioane dolari, iar profitul net a crescut cu o treime până la 3,3 milioane dolari, datorită succesului pe care l-au avut “The Flying Swords of Dragon Gate” şi “A Simple Life”. Compania distribuie filme şi în Coreea de Sud, Asia de sud-est, SUA şi Europa.