Profitul Transgaz a scăzut cu 11% în primul trimestru

Autor: Andrei Chirileasa 14.05.2012

Profitul transportatorului de gaze naturale Transgaz Mediaş (TGN), controlat de stat, a scăzut cu 11% în primul trimestru, la 172,5 mil. lei (40 mil. euro), în condiţiile în care cifra de afaceri a scăzut cu 0,5%, la 455,6 mil. lei (104,7 mil. euro).

Câştigurile Transgaz, una dintre cele mai profitabile companii din România, deşi rămân ridicate (marja netă de profit este de 38% în T1) sunt pe un trend descendent în ulti­mele trimestre. Principala explicaţie este menţinerea tarifelor de trans­port al gazelor naturale pe plan in­tern, care nu au mai fost modificate din 2010. Pe de altă parte, cantităţile de gaze transportate au scăzut cu circa 1% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2011, deşi iarna foarte grea şi creş­terea importurilor de gaze na­turale la maxime istorice în februarie ar fi putut duce cu gândul la o creştere a cantităţilor transpor­tate.

"Cantitatea transportată a fost mai mică decât aşteptările. Cred că este vorba despre un mix: pe de o parte condiţiile meteo nefavorabile şi pe de altă parte o uşoară încetinire pe partea de industrie, care s-a văzut şi în indicatorii macroeconomici raportaţi", a declarat Roxana Dascălu, analist la firma de brokeraj Ieba Trust.

Primul trimestru este de regulă cel mai bun pentru Transgaz şi are cea mai mare contribuţie la rezultatele finale ale companiei. Anul trecut, 51% din profitul net raportat la finalul anului a fost realizat în primul trimestru.

Compania a avut anul trecut un profit net record de 380 mil. lei din care va distribui dividende record de 350,4 mil. lei. Joi, la data ex-dividend, acţiunile s-au corectat cu 11,3%, însă ulterior, în şedinţele de vineri şi de ieri, acţiunile au mai scăzut cu 10%. Evoluţia din ultimele zile a acţiunilor, pe fondul corecţiilor generalizate de pe bursă, este un semnal prost pentru stat care se pregăteşte să vândă un pachet de 15% din Transgaz prin ofertă publică secundară (SPO). Oferta era programată pentru finalul lunii mai. Noul Guvern condus de Victor Ponta nu a convins încă piaţa că îşi doreşte continuarea programului de privatizări aşa cum a fost el anunţat de Emil Boc şi ulterior de Mihai Răzvan Ungureanu. Turbulenţele de pe pieţele externe ar putea determina statul să amâne oferta Transgaz şi astfel să decaleze întregul program, care mai include vânzarea pe bursă a unor pachete de 15% din Romgaz, 10% din Hidroelectrica şi 10% din Nuclearelectrica.

De pregătirea ofertei Transgaz se ocupă un consorţiu format din Raiffeisen Capital&Investment, BT Securities şi cehii de la Wood. La preţul de ieri, de 195,5 lei/acţiune, capitalizarea Transgaz este de 520 mil. euro, iar pachetul de 15% valorează 78 mil. euro.