​În aşteptarea ofertei de preluare, Azomureş a raportat profit în creştere cu 5% în primul trimestru

Ziarul Financiar 14.05.2012

Producătorul de îngrăşăminte chimice Azomureş Târgu Mureş (AZO) a raportat un profit net de 46,5 mil. lei (10,7 mil. euro) în primul trimestru, în creştere cu 5,3% faţă de perioada similară a anului trecut.

Cifra de afaceri a crescut cu 9,7% în aceeaşi perioadă, la 446 mil. lei (102 mil. euro). Compania a explicat creşterea rezultatelor prin condiţiile favorabile de pe piaţa internă şi de pe pieţele externe, unde preţurile îngrăşămintelor au revenit pe creştere în primul trimestru.

Preţul ureei a revenit în primele trei luni spre 450 de dolari/tonă, după scăzuseră până la un minim de 325 de dolari pe tonă la finalul anului trecut.

Azomureş a fost preluat anul trecut de către grupul elveţian Ameropa, care a cumpărat de la investitorii turci care deţineau combinatul încă de la finalul anilor '90 firmele prin care aceştia controlau 76% din acţiuni. Investitorii de pe bursă aşteaptă acum ca elveţienii să lanseze o ofertă publică de preluare pentru restul de acţiuni. Acesta este şi motivul pentru care acţiunile Azomureş nu au scăzut luni la fel ca restul pieţei, iar de la începutul anului au una dintre cele mai mari creşteri de pe bursă, de 46%. Compania este evaluată în prezent la 234,6 mil. euro.