​Iarna grea a tras în jos business-ul lui Călburean: Dafora a raportat afaceri în scădere cu 44% în T1

Ziarul Financiar 14.05.2012

Compania de foraj şi contrucţii Dafora Mediaş (DAFR), controlată de omul de afaceri Gheorghe Călburean, a raportat în primul trimestru o scădere cu 44% a cifrei de afaceri faţă de perioada similară a lui 2011, de la 45 mil. lei la 25 mil. lei (5,74 mil. euro).

În aceste condiţii, profitul Dafora s-a redus de aproape 3 ori, de la 1,89 mil. lei la 0,66 mil. lei (151.000 de euro).

Compania nu a explicat care sunt factorii care au determinat scăderea rezultatelor, însă este posibil ca una dintre cauze să fie vremea nefavorabilă din ianuarie şi februarie care a îngreunat cel mai probabil lucrările companiei, având în vedere că atât lucrările de foraj cât şi cele de construcţii se derulează în aer liber şi au un puternic caracter sezonier.

Pentru acest an, Dafora şi-a bugetat o uşoară creştere a veniturilor şi se aşteaptă la dublarea profitului net.

Acţiunile Dafora au scăzut luni cu 12,2%, înainte de publicarea rezultatelor financiare. La preţul de 0,0451 lei/acţiune, capitalizarea companiei este de 10,2 mil. euro. Pe lângă Călburean, care deţine circa 56% din acţiuni, un alt acţionar semnificativ este Foraj Sonde Craiova, principalul concurent al Dafora pe piaţa de foraj deţinut de fraţii Cristescu, care are 12,2% din acţiuni.