Ştiri pe scurt business internaţional

Autori: Anca Dumitrescu , Vlad Popescu , Marius Oncu , Bogdan Cojocaru 15.05.2012

Randamentele obligaţiunilor şi costurile asigurării datoriilor Spaniei şi Italiei au crescut luni din cauza temerilor investitorilor legate de o posibilă ieşire a Greciei din zona euro, în timp ce randamentele obligaţiunilor germane au atins minime record, scrie Thomson Reuters. Euro a coborât aproape de minimul ultimelor patru luni, iar cotaţiile acţiunilor au scăzut la nivel mondial după ce partidul socialist elen PASOK a refuzat să participe la un guvern de uniune naţională, mărind probabilitatea unui faliment al Greciei şi a ieşirii din zona euro. Randamentul obligaţiunilor germane pe termen de 10 ani a coborât la un minim record de 1,432%.

Trei directori executivi ai JPMorgan vor fi înlăturaţi în următoarele zile din conducerea celei mai mari bănci americane, fiind responsabili pentru strategia de hedging care a provocat o pierdere de cel puţin 2 miliarde de dolari şi a afectat reputaţia instituţiei, scrie Thomson Reuters. Surse apropiate situaţiei au declarat pentru agenţie că cei trei ar trebui să demisioneze în această săptămână, fiind consideraţi răspunzători pentru criza de la divizia Chief Investment Office în urma căreia banca a pierdut cel puţin 2 miliarde de dolari.

Uniunea Europeană ar trebui să excludă investiţiile publice de la calcularea deficitelor bugetare, iar zona euro să emită obligaţiuni comune, pentru a susţine creşterea, a declarat un înalt oficial al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, citat de Thomson Reuters. Pactul fiscal, convenit de statele UE pentru controlul finanţelor, nu ar trebui renegociat, a afirmat economistul-şef al OCDE Pier Carlo Padoan pentru cotidianul italian La Stampa, adăugând că este în favoarea unor reguli noi referitoare la calcularea deficitelor bugetare.

Prima centrală nucleară a Iranului va începe să producă energie în scopuri comerciale până la sfârşitul acestui an, a declarat un oficial rus citat de Ria Novosti. Compania rusă Atomstroyexport, care participă la dezvoltarea centralei iraniene, a anunţat la începutul lunii mai că unitatea va începe să funcţioneze la capacitate maximă din 23 mai. Acordul bilateral aprobat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică prevede că centrala va fi administrată de Rusia, care va asigura şi aprovizionarea cu combustibil nuclear şi preluarea combustibilului uzat în urmpătorii 2-3 ani. În cele din urmă, unitatea va fi controlată în întregime de Iran.