Patru bănci greceşti au în depozite 4,7 mld. euro de la clienţii români

Autor: Razvan Voican 14.05.2012

Cele mai importante patru bănci din Grecia - National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank şi Piraeus - controlau 12,5% din activele sistemului bancar local la sfârşitul anului trecut şi aveau în administrare depozite ale clienţilor români în valoare de 4,7 mld. euro.

Peste 60% din aceste depozite sunt concentrate la Bancpost şi Alpha Bank.

Cele două bănci au importanţă sistemică pe piaţa locală şi ca atare pot miza pe sprijinul BNR în eventualitatea apariţiei unor situaţii neprevăzute ca urmare a evoluţiilor din Grecia.

Odată ce proiectul de fuziune a băncilor-mamă Eurobank şi Alpha a eşuat, subsidiarele locale au devenit cu atât mai presate înspre a-şi asigura un grad cât mai ridicat de autonomie financiară. De altfel, Bancpost a şi pregătit un nou plan de business pentru perioada 2012-2014 care urmează să fie aprobat de acţionari. Toate băncile cu capital elen au o solvabilitate confortabilă, însă ar putea avea probleme de lichiditate dacă situaţia băncilor-mamă se deteriorează puternic.

În prezent, România dispune de cadrul legal pe baza căruia BNR poate interveni în situaţii-limită pentru asigurarea continuităţii activităţilor unei bănci sistemice prin preluarea operaţiunilor acesteia de către o bancă-punte special înfiinţată în acest scop. Noua instituţie va prelua numele, reţeaua şi bilanţul băncii eşuate astfel încât clienţii să nu resimtă niciun inconvenient.

Pentru băncile mai mici, există soluţii legale de transfer al depozitelor şi/sau al creditelor către instituţii pe care BNR le consideră sănătoase.

Potrivit scenariilor vehiculate, chiar dacă Grecia nu ar ieşi din zona euro, băncile elene ar avea puţine şanse de a ocoli naţionalizarea ca soluţie de consolidare a capitalurilor.

De asemenea, băncile din Grecia ar putea fi nevoite să renunţe la reţelele internaţionale.