Frunda: Noua lege electorală poate da posibilitatea unui partid să modifice Constituţia

Autori: Szasz Jutka , Ela Giurgea 15.05.2012

Senatorul UDMR Frunda Gyorgy a a declarat, luni, la Târgu Mureş, că eliminarea pragului electoral, o dată cu introducerea votului uninominal pur, este "logică".

El a spus că nu s-a discutat în interiorul Uniunii modul cum vor vota aleşii UDMR în Camera Deputaţilor această propunere de modificare a legii electorale, întrucât până acum nu a fost depus niciun amendament în acest sens.

"E logic că acolo unde există vot uninominal pur nu există prag electoral. Ori vot uninominal pur, ori prag electoral. Cele două lucruri se bat cap în cap, deci e logică această decizie. Cred că, politic, nici nu ne avantajează, nici nu ne dezavantajează. Sper ca UDMR să treacă de pragul de 5 la sută. Va avea dezavantaje, pentru că vor intra parlamentari singulari sau vor reprezenta partide foarte mici care se vor putea înfiinţa. Va avea un anumit preţ. Dar ceea ce e mai important, va exista un partid, USL, care, dacă va câştiga real undeva la 44-45 la sută, va avea de fapt 55-58 la sută în Parlament. Iar dacă va obţine 50 la sută, va avea peste două treimi (din mandate - n.r.), putând să modifice şi Constituţia, ceea ce nu e bine într-un stat democratic - ca un singur partid sau uniune să poată modifica Constituţia, acolo e nevoie de dialog politic. Nu am discutat încă, această decizie am auzit-o la televizor, în scris acest amendament nu există", a spus Frunda.

Pe de altă parte, vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat că reprezentanţii Uniunii susţin un sistem de vot mixt, care ar asigura o reprezentare echitabilă.

El a precizat că deputaţii Uniunii sunt împotriva propunerii de modificare a legii electorale - prin introducerea sistemului de vot uninominal pur - "cu sau fără prag electoral".

"În privinţa legii electorale, poziţia UDMR este foarte clară şi nu de azi, de ieri. La întâlnirile cu colegii de la PDL şi cu ceilalţi colegi din coaliţie am spus foarte clar că cel mai echitabil pentru România (ar fi - n.r.) o lege în care o parte dintre deputaţi şi senatori să fie aleşi uninominal şi o parte pe liste - pentru că atunci voinţa cetăţeanului apare în Parlament", a spus Borbely.

El a adăugat că legea electorală propusă de USL, cu sistem uninominal pur, funcţionează într-o singură ţară din UE.

"Fiecare ţară din UE şi nu numai şi-a dat seama că o asemenea lege electorală acordă un număr de mandate neproporţional sau rezultate foarte mari pentru un partid sau o coaliţie puternică. Dacă are 53 la sută poate să aibă în Parlament chiar 70 la sută. În al doilea rând, unele partide care pot să aibă până la 10, 15, 20 la sută sprijin electoral nu acced în Parlament, pentru că în toate listele apar pe locul doi sau trei. Nu este echitabil ca voinţa a 10-20 la sută din cetăţeni să nu apară în Parlament", a arătat Borbely.

El a adăugat că în judeţele unde există comunităţi maghiare mici, precum Arad sau Braşov, care până acum au avut parlamentari UDMR, acestea "în mod clar nu vor mai avea reprezentare", ca efect al noii legi electorale.

El a precizat că deputaţii Uniunii se pronunţă împotriva proiectului de lege electorală, "cu sau fără prag electoral".

"Suntem împotriva acestui proiect de lege electorală, cu sau fără prag electoral. Noi am propus şi vom propune şi la dezbateri un sistem mixt în care să poată să fie valorificată voinţa electoratului", a spus Borbely.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că pragul electoral va fi scos din Legea alegerilor parlamentare, printr-un amendament depus la Camera Deputaţilor, care este şi forul decizional.

Ponta a spus că, marţea viitoare, Comisia juridică din Camera Deputaţilor va finaliza raportul la Legea alegerilor parlamentare, în raport urmând a se introduce un amendament prin care pragul electoral va fi eliminat.

Preşedintele PSD a admis că criticile privind menţinerea pragului electoral au fost întemeiate şi a precizat că nu poate fi privat candidatul care obţine majoritatea într-un colegiu de accederea în Parlament.

El a spus că USL va susţine, totodată, şi amendamentele făcute de grupul minorităţilor naţionale, privind alegerea celor 18 reprezentanţi în Parlament ai minorităţilor.

Ponta şi-a exprimat seranţa ca săptămâna viitoare Legea alegerilor parlamentare să fie adoptată de Cameră şi să meargă spre promulgare.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că este de acord cu eliminarea totală din legea votului uninominal pur a pragului electoral, pe modelul Marii Britanii, care simplifică lucrurile şi generează sistemul cu două formaţiuni mari în Parlament.

Senatorii au adoptat, marţea trecută, legea USL care prevede câştigarea mandatelor de deputaţi şi senatori de către acei candidaţi care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar.

Proiectul care modifică legea electorală astfel încât, la alegerile parlamentare, să câştige mandate de deputaţi sau senatori candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar, a fost adoptat cu 77 de voturi "pentru", 17 "abţineri" şi nouă voturi "împotrivă". PDL anunţase că se abţine la vot, iar UDMR a fost împotrivă.