CNVM: Tranzacţiile reduse cu acţiuni Protan n-au permis lansarea ofertei la cotaţia bursieră

Autor: Stefan Musgociu 15.05.2012

"În conformitate cu prevederile (.. ) Legii 297/2004 privind piaţa de capital, preţul în cadrul unei oferte publice de preluare obligatorie se va determina cu luarea în considerare şi a preţului mediu ponderat de tranzacţionare, aferent ultimelor 12 luni anterioare derulării ofertei. Condiţia de bază a acestui criteriu este relevanţa sa, aceasta fiind dată atât de posibilitatea tranzacţionării acţiunilor în mod continuu pe parcursul celor 12 luni, cât şi de volumul de acţiuni tranzacţionat în această perioadă. Analiza efectuată de specialiştii din cadrul CNVM a demonstrat că, în cazul Protan, preţul mediu ponderat nu a putut fi luat în considerare", se arată într-un comunicat transmis de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a susţinut joi că preţul din oferta de la Protan nu a fost stabilit corect, pentru că evaluatorul nu a ţinut cont de cotaţiile de la Bursă. Reprezentanţii investitorilor spuneau că preţul din ofertă, de 8,6 lei/acţiune, este de aproape două ori mai redus faţă de cotaţia medie ponderată, de 15,28 lei.

Comisia menţionează, în comunicat, că în urma analizei a rezultat că preţul mediu ponderat nu putea fi luat în calcul la stabilirea cotaţiei din oferta de preluare întrucât acţiunile Protan au fost tranzacţionate doar două luni înainte de depunerea documentaţiei pentru ofertă, iar aproape jumătate dintre acţiunile transferate au fost tranzacţionate între aceiaşi investitori.

CNVM menţionează că în perioada 7 februarie - 6 aprilie au fost tranzacţioante 0,23% din acţiunile Protan, iar aproape jumătate dintre acestea au fost transferate "între aceiaşi investitori, prin intermediul unor tranzacţii de tip cross, în care fiecare dintre aceştia s-a constituit succesiv în cumpărător, respectiv vânzător, neavând astfel loc un transfer efectiv al dreptului de proprietate".

Noul acţionar majoritar al Protan, compania de stat ungară Atev Zrt, derulează până pe 5 iunie o ofertă prin care vrea să preia pachetul de 24% din acţiunile pe care nu le deţine la Protan. Astfel, dacă ar cumpăra toate acţiunile, compania ungară ar urma să plătească 3,8 milioane lei (855.000 de euro).

Dacă oferta ar fi fost lansată la preţul mediu ponderat, valoarea acesteia ar fi fost de aproape două ori mai mare, ajungând la 6,8 milioane lei (1,5 milioane euro).

Preţul din ofertă a rezultat în urma unui raport de evaluare. Evaluatorul, firma Fairvalue Consulting, a considerat irelevant preţul mediu ponderat de tranzacţionare al acţiunilor Protan din ultimele 12 luni anterioare depunerii documentelor ofertei, de 15,28 lei/acţiune, întrucât titlurile au fost tranzacţionate doar două luni. Acţiunile Protan au fost suspendate de la tranzacţionare în perioada noiembrie 2010 - februarie 2012, de când firma a intrat în insolvenţă şi până a fost aprobat planul de reorganizare.

Potrivit legislaţiei pieţei de capital, preţul într-o ofertă de preluare este cel puţin egal cu cel mai mare preţ dintre cotaţie medie ponderată de tranzacţionare aferentă ultimelor 12 luni anterioare datei de depunere la CNVM a ofertei, sau valoarea activului net al societăţii de la ultima situaţie financiară împărţit la numărul de acţiuni. Un alt preţ poate rezulta dintr-o expertiză efectuată în conformitate cu standardele internaţionale de evaluare.

Raportat la valoarea activului net, preţul era de 7,7 lei/acţiune, iar estimarea în urma unui raport de evaluare conform standardelor internaţionale a fost de 8,6 lei/titlu, potrivit informaţiilor din prospectul de ofertă.

Protan activează în domenii precum producerea de făini proteice şi grăsimi tehnice, ecologizarea animalieră, tratarea şi îndepărtarea animalelor vii sau moarte, procesarea reziduurilor din abatoare pentru producerea de hrană pentru animale, colectarea şi încinerarea reziduurilor, tratarea şi îndepărtarea resturilor radioactive din spitale şi îndepărtarea bunurilor uzate.

Compania maghiară Atev este, deasemenea, specializată în colectarea deşeurilor animale.