FP şi Petrom au tras şi ieri bursa în jos

Autor: Stefan Musgociu 15.05.2012

Bursa a scăzut cu 1,79% (indicele BET-C), influenţată de unele ordine mai mari de vânzare pentru titlurile Fondului Proprietatea (FP), precum şi de corecţia înregistrată de acţiunile OMV Petrom (SNP) în ziua din care cumpărătorii nu mai au dreptul să încaseze dividende (ex-dividend).

Titlurile FP au scăzut cu 0,6%, în timp ce acţiunile Petrom s-au corectat cu 5,4% (0,02 lei/acţiune), mai puţin decât valoarea dividendului brut (0,031 lei/acţiune). Piaţa a consemnat a cincea şedinţă consecutivă de corecţii, interval în care indicele general BET-C a coborât cu 11,27%. În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 11,57%, iar indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor şi Fondului Proprietatea, a coborât cu 9,46%.

Brokerii spun că datele privind evoluţia economiei din România în primul trimestru nu au influenţat piaţa, întrucât era anticipată o contracţie uşor mai mare decât datele anunţate. Economia a scăzut cu 0,1% în primul trimestru faţă de octombrie-decembrie şi a intrat în recesiune, întrucât este al doilea trimestru consecutiv de scădere comparativ cu lunile anterioare.

"Datele macroeconomice venite astăzi în cazul României nu au impactat vizibil piaţa de capital. Bursa a continuat trendul descendent, iar indicele BET a testat media mobilă la 200 de zile, un indicator tehnic foarte important. Mă aştept ca în zilele următoare să vedem BET-ul consolidându-se în jurul valorii de 4.750 de puncte, în timp ce indicele BET-FI va continua evoluţia negativă ţinând cont de zilele de ex-dividend pentru SIF Transilvania şi SIF Banat-Crişana", a declarat Bogdan Niculae, trader la Departamentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank.