​În timp ce politicienii de la Atena se ceartă, grecii au început să-şi retragă banii din bănci

Autor: Andrei Chirileasa 15.05.2012

Grecii au retras în ultimele zile între 600 şi 700 de milioane de euro din bănci, iar situaţia s-ar putea agrava în zilele următoare, a declarat preşedintele Greciei Karolos Papoulias într-o discuţie cu liderii partidelor politice, conform unui transcript publicat pe pagina de internet a preşedinţiei, citat de Bloomberg.

Grecii sunt tot mai îngrijoraţi că întârzierea formării unui Guvern va duce la ieşirea ţării lor din zona euro, ceea ce va încemna întoarcerea la moneda proprie.

Papoulias a precizat că are informaţiile de la guvernatorul Băncii Greciei. El a folosit informaţiile ca argument pentru a grăbi formarea unui Guvern.

Totuşi, politicienii de la Atena sunt departe de a ajunge la un compromis şi se vorbeşte tot mai mult despre alegeri anticipate. În acest context, unii analişti apreciază că asaltul grecilor asupra băncilor se va amplifica.

"Un sistem bancar grecesc care nu mai primeşte finanţare externă, decât finanţarea de urgenţă de la banca centrală, unde mai sunt disponibile câteva miliarde de euro, va face faţă cu greu unor ieşiri de capital de sute de milioane de euro", scrie blogul financiar zerohedge.com.

​Acţiunile băncilor greceşti au scăzut din nou puternic spre finalul şedinţei bursiere de marţi, după ce au început să apară informaţii privind convocarea unor noi alegeri parlamentare. EFG Eurobank Ergasias, acţionarul majoritar al Bancpost, a încheiat ziua cu o scădere de 10,6%, iar Alpha Bank a pierdut 5,8%. National Bank of Greece şi Piraeus Bank au închis cu scăderi mai mici, de 3,2%.