Pierderile italienilor de la Intesa au sărit la 14 mil. € în T1, bilanţul a stagnat la 1,2 mld. €

Autor: Razvan Voican 16.05.2012

Intesa Sanpaolo, filiala unuia dintre cel mai puternice grupuri bancare italiene, a încheiat primul trimestru din acest an cu o pierdere de 14 mil. euro, de şapte ori mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2011 din cauza costurilor cu provizioane noi pentru credite neperformante.

Soldul creditelor din bilanţ a rămas la circa 800 mil. euro, nivel la care s-a menţinut pe parcursul anului trecut. 84% din creditele acordate de Intesa sunt în segmentul de retail - majoritatea în valută.

De asemenea, volumul depozitelor atrase de la clienţi a îngheţat în trimestrul I la o jumătate de miliard de euro, după ce în ultimii doi ani banca înregistrase o creştere de circa 200 mil. euro.

Practic Intesa a fost în conservare în primele trei luni din 2012, activele bilanţiere stagnând la 1,2 mld. euro - nivelul atins la sfârşitul lui 2011 în principal pe seama majorării portofoliului de titluri de stat.

Pe partea operaţională, veniturile au crescut cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 12 mil. euro, în timp ce cheltuielile au fost reduse cu 2%, până la 9 mil. euro.

În condiţiile în care economia a avut un început de an dificil, nici italienii nu au reuşit să stabilizeze calitatea portofoliului de credite: volumul creditelor clasificate ca îndoielnice s-a majorat cu 8,5% faţă de nivelul din decembrie 2011, până la 76 mil. euro.

Comparativ cu primul trimestru din 2011 creşterea este de 15%. În acelaşi timp, soldul împrumuturilor substandard şi restructurate aproape s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 75 mil. euro.

Banca a constituit provizioane suplimentare şi astfel gradul de acoperire a creditelor îndoielnice a urcat de la 38% la 49%. De asemenea, creditele substandard şi restructurate sunt acoperite în proporţie de 31%.

În aceste condiţii, costul riscului de credit a înregistrat mai mult decât o dublare, până la 765 de puncte de bază, fiind ceva mai mare decât la filiala Intesa din Ungaria.

În contextul crizei din ultimii ani, italienii nu au avut o strategie clară legată de piaţa locală, aceasta nefiind considerată o prioritate la nivel de grup.

Principalul proiect al acestui an ar trebui să fie fuziunea cu o altă bancă locală controlată de Intesa - C.R. Firenze, însă această consolidare - îndelung amânată - nu va schimba semnificativ poziţia grupului italian în România.

La sfârşitul trimestrului I activele Intesa Sanpaolo România reprezentau numai 0,2% din total. Spre deosebire de alte bănci din zona euro, Intesa nu a reuşit să ajungă la o prezenţă puternică în regiune, afacerile din Europa Centrală şi de Est având o pondere de 6,2%.

La nivel de grup, profitul net al Intesa Sanpaolo a urcat în T1 cu 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 805 mil. euro. Banca a fost nevoită să majoreze semnificativ provizioanele pentru creditele neperformante, cu 43% faţă de intervalul similar din 2001, până la 970 mil. euro, din cauza înrăutăţirii calităţii creditelor acordate în Italia.