Producătorii de medicamente: ne gândim să scoatem voluntar produse de pe listele de compensate pentru a nu plăti clawback la ele

Autor: Ioana David 16.05.2012

Dacă până acum se băteau pentru a-şi pune produsele pe listele de medicamente gratuite şi compensate, producătorii de medicamente spun că se gândesc acum să renunţe să mai aibă produse pe aceste liste deoarece sunt nevoiţi să plătească o taxă clawback extrem de mare la vânzările de compensate.

"Ne gândim în ce măsură ar trebui să delistăm aceste produse din sistemul de compensare şi să le lăsăm libere în piaţă", a spus Alina Culcea, director general adjunct al Actavis, compania ale cărei vânzări sunt în proporţie de peste 95% generate de medicamente compensate.

Companiile susţin că au ajuns în această situaţie după ce au prima nota de plată pentru clawback aferentă primelor trei luni ale anului şi care este extrem de mare, în unele cazuri ajungând la peste 30% din vânzările de compensate.

Clawback-ul este o taxă ce se plăteşte pe vânzările de medicamente ce se calculează trimestrial de fiecare companiei în baza datelor pe care le primeşte de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).