"MasterChef" a fost lider incontestabil de audienţă pe toate targeturile, marţi seară, la Pro TV

Autor: Madalina Cerban 16.05.2012

Seara de marţi a fost la "MasterChef" una plină de neprevăzut, provocări şi emoţie. Aşa s-ar putea descrie proba în deplasare la un restaurant din Bucureşti, la care concurenţii rămaşi în competiţia "MasterChef" au avut nu doar de gătit, ci şi de conceput meniul, de făcut cumpărături, de respectat bugete şi de servit în sala de mese. Bucuria în faţa unei astfel de probe s-a transformat imediat pentru concurenţi în presiune, astfel că mulţi dintre ei au recunoscut că devine din ce în ce mai greu să faci faţa concursului. Iar la testul sub presiune, în premieră, au intrat ambele echipe, atât cea roşie, cât şi cea albastră, pentru că nici una dintre ele nu a încheiat seara pe profit la restaurant. La final, Alex Cîrţu, Bogdan Lupoiu şi Iris Lungu au plecat acasă, dându-şi jos şorţurile "MasterChef".

Ca în fiecare săptămână, "MasterChef" a fost lider incontestabil de audienţă pe toate targeturile. În minutul de maximă audienţă, înregistrat la 21.11, la Pro TV se uitau aproape două milioane şi jumătate de români, în timp ce în minutul de aur de la 22.09, pe publicul comercial din mediul urban, cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani, Pro TV înregistra 16,3 puncte de rating şi 36,2% cota de piaţă.

De altfel, pe parcursul întregii emisiuni (20.26 - 22.32), "MasterChef" a obţinut pe publicul comercial din mediul urban, cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani, o audienţă medie de 12,5 puncte de rating şi 29,4% cotă de piaţă, în timp ce Antena 1 înregistra mai puţin de jumătate faţă de Pro TV, adică 4,9 puncte de rating şi 11,5% cotă de piaţă. Pe întreg publicul din mediul urban, "MasterChef" a obţinut o audienţă medie de 10 puncte de rating şi 20,8% cotă de piaţă depăşind peste un milion de telespectatori care s-au uitat pe tot parcusul serii la "MasterChef", în timp ce Antena 1 înregistra doar 4,9 puncte de rating şi 10,2% cotă de piaţă. La nivelul întregii populaţii a României, Pro TV a adunat în faţa micilor ecrane pe tot parcursul difuzării emisiunii aproape două milioane de români, înregistrând o audienţă medie de 9,3 puncte de rating şi 18,9% cotă de piaţă, fiind urmat de Kanal D cu 5,3 puncte de rating şi 10,7% cotă de piaţă, în timp ce Antena 1 s-a clasat abia pe locul al treilea în topul audienţelor.

La proba la restaurant, Alexandru Petricean, cel care săptămâna trecută a fost desemnat şef de echipă, a ales să reprezinte culoarea roşie alături de Mimi, Izaura, Petru, Gabi, Simona, Bogdan. Mai mult decât atât, şi-a luat foarte în serios rolul de lider, astfel încât le-a spus colegilor săi: "Vă rog să nu uitaţi, suntem o echipă, dar eu sunt şeful, nu vreau să aud discuţii. Vreau spirit de învingători. Proba asta mi se pare iadul în bucătarie, o să fie nervi, tensiune, timp limită".

Ceilalţi concurenţi conduşi de Mehrzad au reprezentat culoarea albastră. Cu un buget fix de 3.000 de lei pentru fiecare echipă, concurenţii au fost nevoiţi să arate că sunt buni organizatori şi la cumpărături. După ce au făcut liste peste liste, după ce si-au stabilit meniul, care a trebuit să respecte specificul mediteranean al restaurantului şi care să includă atât antreu, cât şi fel principal şi desert, cele două echipe au pornit la cumpărături. Însă şi acestea au fost o probă în sine, pentru că echipele au primit provocarea de a se încadra într-un buget fix şi într-un anumit timp.

Întorşi în bucătărie, concurenţii s-au aflat în faţa unei situaţii presante, pentru că în joc se afla nu doar reputaţia lor şi a show-ului, cât şi cea a celor trei juraţi, astfel că totul trebuie să iasă impecabil. Aceştia s-au confruntat nu doar cu presiunea gătitului într-o bucătărie profesionistă, pentru clienţii restaurantului care vin acolo la prânz şi la cina, ci şi cu situaţii neprevăzute: la un moment dat, echipa albastră a rămas fără curent, iar bucătăria echipei roşii s-a inundat, astfel că lucrurile s-au îngreunat şi mai mult. Peste toate acestea, nici tensiunile dintre concurenţi nu au lipsit, pentru că aceştia au avut iar păreri în contradictoriu.

"Mehrzad nu e suficient de lider, nu reuşeşte să ne ţină în frâu, asta e important la un chef, să facă democraţie prin dictatura în bucătărie", a spus Andreea. "Nu mi-am imaginat niciodată ca meseria de ospătar poate fi atât de grea, pe sală a fost infern", a adăugat aceasta la un moment dat, copleşită de sarcinile pe care le-a primit. La rândul său, Mehrzad a recunoscut că a fost foarte greu, dar consideră că a făcut tot ce i-a stat în putere: "Eu cred în mine şi cred că mai mult de atât nu aveam ce să fac, nu am eşuat ca lider, dar am avut multe dezavantaje".

Şi pentru Alex Cîrţu a fost la fel de greu: "La un moment dat, era cât pe ce să plâng, a fost dificil, au fost momente când chef Florin a ţipat la mine şi m-am pierdut".

Pe lângă pregătirea meniului, cele două echipe şi-au delegat şi câte doi reprezentanţi care să se ocupe în sala de mese cu luarea comenzilor, experimentând astfel şi ipostaza de ospătari. Lucrurile au scăpat însă de sub control marţi seară la "MasterChef", astfel că pentru a asigura bunul mers în restaurant şi pentru că toţi clienţii să fie serviţi corect şi la timp, cei trei chefi s-au văzut nevoiţi să intervină şi să ajute cele două echipe. Căpitanii de echipă au fost depăşiţi, iar în opinia lui Chef Scărlătescu, cele două echipe au fost mai mult decât dezorganizate: "E onoarea noastră în joc, nu ne permitem să greşim, e onoarea 'MasterChef' în joc". "Nu şi-au făcut farfuriile, de la starter până la desert, trebuiau să le aibă gata, au fost prost organizaţi", a completat Chef Sorin. "Am intrat în bucătărie şi pentru reputaţia noastră, refuzăm să ne facem de râs", a adăugat şi Chef Florin.

La finalul serii, după un întreg maraton între bucătărie şi sala de mese, epuizaţi, concurenţii au primit şi verdictul: nici una dintre echipe nu a reuşit să înregistreze profit şi, deşi echipa albastră a ieşit în pierdere cu 300 de lei, iar cea roşie cu 500 de lei, ambele tabere s-au văzut nevoite să intre în testul sub presiune. Întorşi în bucătărie, cu gândul că oricare dintre ei poate acum să părăsească concursul, cu teamă că nu vor face faţă testului sub presiune, concurenţii au aşteptat tema acestui test: preparate făcute exclusiv din ingrediente de natură vegetală. După scurgerea timpului alocat acestei probe, au curs şi comentariile, dar şi eliminările. În timp ce toţi au fost poftiţi să guste din preparatul lui Petru, care, după părerea juriului, întruneşte toate calităţile unei farfurii de top, Alex Cîrţu şi Bogdan Lupoiu au primit vestea că trebuie să părăsească "MasterChef", iar Iris Lungu a fost invitat să plece după ce a reuşit să îi enerveze de-a binelea pe juraţi.

Astfel, pentru săptămâna viitoare, doar 11 concurenţi au mai rămas în cursă pentru premiul cel mare de 50.000 de euro şi pentru titlul de "MasterChef".