Tecar aşteaptă un câştig de 16 mil. lei de la fabrica de hârtie din Alba

Autor: Laurentiu Cotu 16.05.2012

 

Producătorul de articole din hârtie Pehart Tec din Petreşti, judeţul Alba, controlat de omul de afaceri Ioan Tecar, şi-a bugetat pentru acest an un câştig net de peste 16,1 mil. lei (circa 3,7 mil. euro), de aproape 8 ori mai mult decât profitul înregistrat în anul anterior. Pehart Tec a consemnat în 2011 un profit net de 2,1 mil. lei (490.000 de euro).

Compania spune că în urma investiţiilor derulate în anii trecuţi capacitatea de producţie a fabricii din judeţul Alba a crescut cu aproximativ 30%.

Pentru anul în curs oficialii Pehart Tec estimează o cifră de afaceri de 241,5 mil. lei (55 mil. euro), în creştere cu aproape 15% faţă de anul anterior. În 2011, afacerile companiei controlate de Tecar au ajuns la 210,7 mil. lei (49 mil. euro), iar ponderea vânzărilor la export la 64% din totalul cifrei de afaceri.

"Pentru acest an ne-am propus conti­nuarea politicii de promovare a brandului propriu Pufina, întărirea relaţiilor cu reţele de magazine din comerţul modern, încheie­rea de noi contracte, reducerea costurilor de pro­ducţie, dar şi realizarea de investiţii pentru creşterea eficienţei energetice", a declarat pentru ZF Transilvania Ioan Tecar, proprietarul companiei Pehart Tec.

Oficialii companiei spun că în 2011 efectul crizei economice prelungite nu a fost resimţit la intensitate foarte mare de Pehart Tec. Mai mult, datorită faptului că produsele companiei sunt din categoria FMCG (bunuri de larg consum), vânzările au fost în creştere.

Conducerea Pehart Tec este de părere că pe piaţa locală consumul de produse igienico-sanitare se află mult în urma ţărilor dez­voltate din Europa de Vest. Acesta este şi motivul pentru care ritmul de creştere al con­sumului în România este şi va fi mai mare decât în alte ţări.

Compania a anunţat demararea în acest an a unei investiţiei de peste 8,2 mil. euro pentru realizarea unei unităţi de cogenerare, care va contribui la reducerea costurilor cu ener­gia electrică şi gazele naturale. Valoa­rea totală a proiectului este de 8,25 mil. euro, din care circa 4 mil. euro repre­zintă fondurile nerambursabile. Investiţia are ca termen de finalizare al doilea se­mestru al anului viitor. Compania are în prezent 366 de angajaţi, salariul mediu net în companie ajungând anul trecut la 1.252 lei.

Pe piaţa internă produsele companiei ajung în reţelele de magazine Real, Profi, Metro, Penny sau sunt comercializate prin intermediul distribuitorilor.

Exporturile se realizează în Grecia, Ungaria, Bulgaria, Germania şi Serbia. Totodată, Pehart Tec colaborează cu Metro Ungaria pentru comercializarea produselor finite (prosoape de bucătărie, hârtie igienică, batiste sau şerveţele) în reţeaua Metro.

Articolele companiei din Alba sunt vândute şi în Germania către lanţul de magazine Metro, prin intermediul unui distribuitor (KMK Germany), dar şi către alte reţele de retail. În prezent, capacitatea de producţie a maşinilor de hârtie este de circa 50.000 de tone pe an, iar cea a liniei de converting este de circa 9.000 de tone pe an.

Pehart Tec face parte din grupul MG-Tec, care numără 10 companii şi are în total circa 1.150 de salariaţi. Cele mai mari companii din grup sunt Pehart Tec, Metalicplas Impex, Metalicplas Distribution sau Samus Construcţii.

Acţionarii Pehart Tec sunt Ioan Tecar cu o participaţie de 71,25%, BERD cu 25% din acţiuni şi compania Metalicplas Impex care deţine 3,75% din titluri. Pentru 2011, cifra de afaceri bugetată la nivel de grup, a fost de 580 mil. lei (circa 131 mil. euro).

Ioan Tecar şi-a construit grupul MG-Tec prin achiziţii succesive, în mare parte a unor firme aflate aproape de faliment, numele acestuia devenind mai vizibil în momentul în care a semnat în 2009 un acord de 6 mil. euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), prima implicare a băncii într-o afacere privată românească nebancară.