Bancherii l-au reales pe Radu Gheţea la Asociaţia Română a Băncilor

Ziarul Financiar 17.05.2012

Bancherii au votat astăzi în Adunarea Generală componenţa Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea fiind reales ca preşedinte.

Din componenţa consiliului director mai fac parte Petre Bunescu - vicepreşedinte, Sergiu Manea - membru, Sergiu Oprescu - membru, Gheorghe Muntean - membru, Laurenţiu Mitrache - membru şi Cătălin Vasile Pârvu - membru.

Gheţea conduce de 12 ani organizaţia profesională a băncilor care reuneşte în prezent 40 de instituţii de credit. Din 2007 este şi preşedinte al CEC Bank, anul trecut obţinând de la PDL un nou mandat la şefia băncii de stat, şi tot anul trecut a fost reales ca vicepre­şedinte al consiliului de administraţie al Transfond, operatorul sistemului naţional de plăţi electronice.

Petre Bunescu, 59 de ani, director general adjunct al BRD-SocGen - a doua mare bancă de pe piaţă, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de vicepreşedinte al consiliului, fiind un alt veteran al conducerii ARB (din 2005).

O prezenţă nouă în consiliu este Sergiu Manea, 39 de ani, recent autorizat de BNR în funcţia de vicepreşedinte executiv pe trezorerie, pieţe de capital & group large corporates BCR. Manea a revenit în sistemul bancar local după mai mulţi ani în care a lucrat la Londra şi la Viena.

Pentru locul lui Van Groningen din conducerea ARB şi-a depus candidatura Cătălin Pârvu, directorul general (CEO) al Piraeus Bank. Băncile greceşti sunt reprezentate în consiliul director şi de Alpha Bank - Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al acesteia, primind anul trecut un mandat de membru de trei ani. Tot anul trecut au fost aleşi ca membri Laurenţiu Mitrache, preşedintele executiv al Bank Leumi, şi Gheorghe Muntean, directorul sucursalei Bucureşti a Băncii Italo-Romena.

Consiliul director al ARB este format din şapte membri, incluzând un preşedinte şi un vicepreşedinte.

Conducerea executivă a ARB este asigurată de Florin Dănescu, preşedinte executiv.