Arad: Restricţii la reluarea curselor aeriene, din cauza autostrăzii care afectează balizajul

Autori: Szasz Jutka , Marian Buga 17.05.2012

Directorul Aeroportului Arad, Dan Bălăcel, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că este nevoie de şase săptămâni pentru efectuarea lucrărilor la noul balizaj al bazei aeriene, în timp licitaţia este abia în curs de organizare, pentru că anunţul a fost publicat pe SEAP cu întârziere.

"Publicarea licitaţiei în sistemul SEAP s-a făcut după 40 de zile din momentul în care am trimis datele. În aceste condiţii, suntem în întârziere cu lucrările la noul sistem de balizaj, care nu poate fi gata până în 23 iunie, când încep cursele cu un operator aerian de linie", a declarat Dan Bălăcel.

El a explicat că sistemul de balizaj trebuie reconfigurat din cauza autostrăzii A1, parte din coridorul IV pan-european, care trece pe lângă aeroport.

"Traficul greu influenţează negativ balizajul dacă nu sunt condiţii perfecte de vizibilitate. Din această cauză, până la reconfigurarea balizajului va exista restricţie de ateritazare pe direcţia dinspre oraş, aeronavele urmând să aterizeze din sens opus. Pe timp de ceaţă, nu se va putea opera fără noul balizaj", a spus el.

Conducerea aeroportului nu a avut încă reacţii de la operatorul care va lansa cursele aeriene, pe tema restricţiei impuse.

Sistemul de balizaj va fi reconfigurat cu o investiţie de 730.000 de euro. Potrivit autorităţilor judeţene, suma ar fi trebuit asigurată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionare din România (CNADNR), care a realizat autostrada.

Pentru că autorităţile judeţene şi conducerea CNADNR nu au ajuns la un consens, Aeroportul Arad a dat în judecată compania.

Aeroportul este sub autoritatea Consiliului Judeţean Arad, astfel că aleşii judeţeni au aprobat, în luna februarie, începerea procedurilor juridice în instanţă împotriva CNADNR.

Compania aeriană low-cost Wizz Air a anunţat, în martie, că va lansa curse de pasageri de pe Aeroportul Arad, cu două zboruri săptămânale pe relaţia Arad - Milano - Bergamo. Cursele vor fi lansate în 23 iunie, astfel că pe aeroportul local vor fi reluate zborurile de linie după doi ani, timp în care au existat doar curse charter şi de tip CARGO.