Americanii descoperă cât de ieftin este terenul agricol local

Autor: Gabriel Razi 17.05.2012

Suprafaţa de teren agricol necesară pentru producerea unui sac de grâu (27 kilograme - un bushel) costă în România 67 euro, la jumătate faţă de Polonia sau Germania, se arată într-un raport al Black Sea Agriculture, un fond de investiţii american care achiziţionează teren agricol în România şi Bulgaria.

"Terenul agricol din România şi Bulgaria este puternic subevaluat în comparaţie cu cel din restul Europei. Având în vedere că terenul de aici este probabil cel mai fertil de pe întreg continentul, este logic să previzionăm că preţul terenului agricol din regiunea Mării Negre se va dubla", spune Jeffrey Notaro, unul dintre oficialii fondului de investiţii Black Sea Agriculture.

Indicatorul pus la dispoziţia investitorilor de către oficialii fondului de investiţii este unul din elementele care arată subevaluarea terenurilor agricole de pe piaţa locală faţă de cele din Occident. România are disponibile 8,3 milioane de hectare de teren arabil, care pe piaţa liberă valorează în prezent aproximativ 16,6 miliarde de euro, potrivit unor estimări anterioare.