Spania a căzut din nou pradă tirurilor pieţelor şi se apropie de costurile de finanţare „astronomice“ de care se teme guvernul. Va rezista presiunii sau va cere ajutor?

Autor: Bogdan Cojocaru 18.05.2012

Costurile de finanţare pe termen mediu plătite de Spania au crescut puternic joi la o licitaţie de obligaţiuni, după ce premierul Mariano Rajoy a avertizat că ţara sa riscă să fie exilată de pe pieţele de finanţare dacă nu-şi reduce deficitul şi a cerut liderilor europeni să sprijine public statele "delincvente".

"Trebuie să reducem deficitul bugetar din cauza pericolului ca Spania să nu se mai poată împrumuta, sau se împrumute la cos­turi astronomice. Toate aceste măsuri sunt pentru a ieşi la lumină", le-a spus Rajoy par­la­mentarilor spanioli, scrie Financial Times.

Premierul a tras un foc de avertisment şi în direcţia Bruxellesului după zile de speculaţii privind destrămarea zonei euro.

"Austeritate, da, dar şi creştere. Aş vrea un mesaj puternic şi clar în apărarea proiectului euro şi recunoaşterea sustena­bilităţii datoriilor publice ale tuturor ţărilor europene despre care se discută în acest moment", a spus Rajoy.

Oficialul nu a menţionat ce fel de sprijin ar vrea să primească din partea Uniunii Euro­pene, dar a asigurat că nu vrea ca Grecia să părăsească zona euro. "Aceasta ar fi o eroare majoră, o gre­şeală uriaşă", a afirmat Rajoy.

Finanţare tot mai scumpă

Randamentele obligaţiunilor spaniole cu scadenţa la zece ani au trecut miercuri, pentru scurt timp, de 6,5% pentru prima dată după luna noiembrie, scăzând ulterior la 6,3%. Un nivel de 7% este considerat de majoritatea analiştilor ca fiind nesustenabil. Când yieldurile obligaţiunilor au depăşit acest prag, Grecia, Portugalia şi Irlanda au fost nevoite să ceară ajutor financiar internaţional.

Joi, Trezoreria de la Madrid a plasat pe piaţă două pachete de obligaţiuni cu maturitatea în 2015 şi o serie de titluri cu scadenţa în 2016, prin care a atras un total de 2,5 miliarde euro. Oferta a fost suprasub­scrisă semnificativ, dar la costuri de finan­ţare în creştere puternică. Astfel, randa­mentul obligaţiunilor cu maturitatea în ianuarie 2015 a crescut la 4,375%, de la 2,89% în aprilie, iar titlurile cu scadenţa în iulie 2015 au avut un yield de 4,876%, faţă de 4,037% acum două săptămâni. Obligaţiu­nile cu maturitatea în aprilie 2016 au înre­gistrat un randament de 5,106%, cu mult peste cel de 3,374% din martie, potrivit Thomson Reuters.

"Spania ar putea fi cel mai mare accident din zona euro"

Analiştii Citigroup apreciază că Spania "va avea probabil nevoie de un program al troicii creditorilor internaţionali cândva anul acesta".

Perspectiva destrămării zonei euro sperie investitorii, care încearcă să scape de activele financiare care au legătură cu ţările considerate a fi verigile slabe. "Spania ar putea fi cel mai mare accident din zona euro. Dacă economia nu-şi îmbunătăţeşte rapid şi sustenabil compe­titivitatea, următoarea rundă de ajutoare ar putea trece de ţările debitoare luate în prezent în colimator de investitori", a spus Neil Williams, econo­mist-şef la Hermes Found Management.

Rajoy a indicat, de asemenea, că BCE ar trebui să ia măsuri pentru stabilizarea costurilor de finanţare ale Spaniei. El i-a "ameninţat" de mai multe ori cu riscul unui bailout pentru a-i convinge să accepte austeritatea. Spania a finalizat până în prezent 55% din programul de împrumuturi pentru acest an. Investitorii străini şi-au redus deţinerile de obligaţiuni spaniole de la 281,4 miliarde euro, sau 50% din total, la sfârşitul anului trecut, la 219 miliarde euro, sau 37,5% din total, la finalul lunii martie. În schimb, băncile spaniole şi-au majorat deţinerile de la 94,4 miliarde euro la 170,6 miliarde euro după ce BCE le-a oferit finanţare ieftină nelimitată.

Coşmarul băncilor spaniole continuă

Clienţii băncii spaniole Bankia, a patra ca mărime a ţării şi naţionalizată săptămâna trecută din cauza problemelor grave pe care le are, au retras în ultima săptămână peste 1 miliard de euro din conturi, potrivit presei spaniole.

Guvernul a naţionalizat săptămâna trecută banca în încercarea de a domoli temerile că instituţia nu va rezista sub greutatea pierderilor cauzate de prăbuşirea pieţei imobiliare spaniole în 2008. Noul preşedinte al Bankia, Jose Ignacio Goirigolzarri, a informat consiliul director că clienţii au retras masiv bani după naţionalizare, a scris în ediţia de ieri El Mundo, citând informaţii obţinute în urma şedinţei boardului instituţiei financiare. Acţiunile Bankia au picat miercuri cu 10%, după o săptămână de deprecieri masive, micii investitori care au participat în iulie 2011 la oferta publică iniţială a instituţiei renunţând în masă la participaţii. Valoarea acţiunilor băncii a scăzut cu peste 50% de la flotarea la bursă.