RAJA Constanţa: Responsabilitatea pentru accidentul de muncă revine antreprenorului general

Autori: Andreea Unturica , Cătălin Legănel 17.05.2012

Potrivit unui comunicat de presă RAJA Constanţa, contractul de realizare a lucrărilor "Reabilitare reţele de apă în zona Centru - inclusiv magistrale - localitatea Constanţa" are ca antreprenor general "Grupo Sotoval de Construcciones y Protectos S.L.", fiind câştigat în urma desfăşurării unei licitaţii internaţionale, transmite corespondentul MEDIAFX.

"Întreaga responsabilitate pentru cele petrecute revine antreprenorului general, care este obligat, conform legii, să asigure respectarea întocmai a condiţiilor legale de securitate şi sănătate în muncă", se menţionează în comunicatul Regiei de apă constănţene, în care se mai precizează că "SC RAJA SA, ca beneficiar final al lucrării, nu este în niciun fel implicată în producerea acestui tragic accident".

Conform site-ului http://www.bestjobs.ro/, Grupo Sotoval este o firmă de construcţii spaniolă, în asociere cu firme din România, care lucrează pentru realizarea de lucrări de inginerie civilă.

Împrejurările producerii accidentului sunt cercetate de către o comisie formată din reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanţa şi poliţişti, coordonată de un procuror, care urmează să stabilească cine se face vinovat de moartea unui muncitor şi rănirea gravă a altuia.

Inspectorul şef adjunct al ITM Constanţa, Marian Becheanu, spune că în acest caz sunt implicate mai multe societăţi, după ce, la rândul său, Grupo Sotoval a subcontractat lucrarea.

"Trebuie văzut, în zilele următoare, cine a efectuat până la urmă lucrarea, cine sunt cei care trebuiau să ia măsurile de siguranţă şi de ce nu le-au luat. În zilele care urmează vom audia martorii, şi noi şi Poliţia, vom identifica societăţile implicate şi vom vedea cine este responsabil de producerea acestui accident", a declarat Marian Becheanu.

Inspectorul şef adjunct al ITM Constanţa a mai spus că în perioada imediat următoare va declanşa o serie de controale în tot judeţul, la astfel de şantiere, cu intenţia de a-i descoperi pe cei care nu respectă normele de siguranţa muncii.

"Ieri (miercuri - n.r.) a avut loc un incident similar la Murfatlar. La nici 24 de ore a mai murit o persoană. Nu se poate aşa ceva. Trebuie verificat ce se întâmplă cu astfel de săpături, trebuie identificaţi cei iresponsabili care coordonează astfel de lucrări şi care trebuie să fie imediat sancţionaţi", a mai declarat Marian Becheanu.

Doi muncitori au fost prinşi sub un mal de pământ, joi, în jurul orei 15.00, în timp ce se aflau într-un şanţ săpat pentru înlocuirea unei conducte de apă, în zona complexului de pe bulevardul I.C. Brătianu.

Şase echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dobrogea" al judeţului Constanţa, dintre care unul pentru descarcerare şi două ambulanţe SMURD, au intervenit pentru scoaterea celor doi bărbaţi, acoperiţi de o cantitate foarte mare de pământ. Victimele sunt fraţi, de 46 de ani, respectiv 47 de ani, iar în momentul surpării malului unul dintre ei a fost surprins în picioare, fiind îngropat până la piept, iar celalalt cel mai probabil era aplecat, astfel că pământul surpat l-a îngropat cu totul, potrivit reprezentanţilor ISU "Dobrogea".

Imediat ce au ajuns la locul accidentului, echipajul pentru descarcerare, paramedicii şi medicii SMURD au reuşit să-l stabilizeze medical pe cel care era îngropat până la nivelul pieptului, l-au asigurat şi ulterior l-au scos din şanţ, după care acesta a fost transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa cu o ambulanţă SMURD.

Concomitent, 12 pompieri au săpat şi în căutarea celei de-a doua victime, bărbatul în vârstă de 46 ani. După ce l-au găsit, militarii l-au predat medicilor, dar, în ciuda manevrelor de resuscitare, aceştia i-au declarat decesul.

"Intervenţia echipajelor de pompieri a fost foarte dificilă întrucât pereţii şanţului erau instabili, iar pe una dintre laturile acestuia s-au produs repetate alunecări de pământ care puneau în pericol viaţa salvatorilor", a precizat purtătorul de cuvânt al ISU "Dobrogea", Paula Anghel.