Prahova: Cinci persoane acuzate de clonare de carduri şi retrageri frauduloase de numerar, arestate

Autori: Andreea Unturica , Daciana Ilie 17.05.2012

Potrivit şefului DIICOT Ploieşti, procurorul Ionuţ Botnaru, Tribunalul Prahova a emis, joi, mandate de arestare preventivă pe numele a cinci persoane, cercetate într-un dosar privind activitatea unui grup specializat în infracţiuni informatice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În acelaşi dosar un al şaselea suspect a primit interdicţia de părăsi localitatea.

Cei şase sunt acuzaţi că fac parte dintr-un grup infracţional format din 25 de persoane care, în perioada 2010 - 2012 au clonat carduri şi au retras fraudulos din mai multe conturi aproximativ 100.000 de euro.

Potrivit procurorilor, liderul grupului infracţional, Achile Alexandru Ionuţ, cumpăra, prin intermediul internetului, date de identificare ale cardurilor bancare de la persoane de cetăţenie rusă şi ucraineană, respectiv date inscripţionate pe trask-ul numărul doi al benzii magnetice a cardurilor bancare. Ult erior, aceste date ce erau transmise altor membri ai grupării aflaţi în Marea Britanie, Spania, Italia, Franţa şi Cipru, care clonau cardurile bancare şi efectuau retrageri frauduloase de numerar sau tranzacţii la aparatele de tip POS.

Suspecţii în acest caz sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic prin încălcarea măsurilor de securitate, deţinerea de echipamente în vederea falsificării de carduri, transmiterea neautorizată de date de identificare a mijloacelor de plată electronice şi retrageri frauduloase de numerar.

Conform datelor furnizate de DIICOT Ploieşti, anchetatorii români ai colaborat la această investigaţie cu ofiţeri FBI.

Suspecţii fuseseră reţinuţi miercuri seară, pe bază de ordonanţă, după ce miercuri dimineaţă au fost ridicaţi în urma a şapte percheziţii domiciliare efectuate în oraşul Câmpina şi în comuna prahoveană Băneşti.