Facebook i-a făcut miliardari. Cine sunt oamenii care s-au îmbogăţit peste noapte după listarea companiei. Magnatul rus Usmanov, cel mai bogat om din Rusia, şi-a sporit averea cu aproape 20%

Autor: Radu Racu 18.05.2012

UPDATE ORA 23:00

Acţiunile Facebook şi-au redus puternic avansul în a doua parte a primei şedinţe de tranzacţionare, închizând cu o creştere de doar 0,9%, după ce în primele ore urcaseră cu 13%.

Circa 560 de milioane de acţiuni Facebook au fost vândute şi cumpărate vineri pe bursa Nasdaq.



Magnatul Alisher Usmanov, cel mai bogat om din Rusia, este acţionar indirect la Facebook, prin intermediul fondului de investiţii DST Global, care cumpărase anterior ofertei publice iniţiale, 85,6 milioane de acţiuni la reţeaua socială. Usmanov deţine o participaţie de 80% la DST Global, un fond de investiţii ale cărui entităţi sunt controlate de un alt miliardar rus, Yuri MIlner, conform Bloomberg.

Oferta publică iniţială de listare a Facebook pe bursa Nasdaq s-a încheiat joi seara, toate titlurile fiind vândute la preţul de circa 38 de dolari pe acţiune, plasând valoarea totală a companiei care deţine reţeaua de socializare la 104 miliarde de dolari, cea mai scumpă operaţiune de acest tip din segmentul IT.

Conform acestui preţ, participaţia deţinută de DST Global valora la închiderea operaţiunii 3,25 miliarde de dolari, respectiv 2,6 miliarde de dolari numai pentru Usmanov. Fondul de investiţi a vândut circa jumătate din acţiuni în procesul de listare, rămânând cu 40 de milioane de acţiuni. Titlurile Facebook se tranzacţionau în prima jumătate a şedinţei de vineri la preţul de 41 de dolari, respectiv cu 8% mai mult faţă de preţul de listare, nivel care cotează acţiunile rămase în portofoliul DST Global la 1,6 miliarde de dolari.

Magnatul Alisher Usmanov, cu afaceri în sectorul minier, a devenit cel mai bogat om din Rusia în acest an, cu o avere de 18,1 miliarde de dolari, după ce în ediţia anterioară a topului realizat de Forbes Rusia s-a situat pe locul cinci, cu 17,7 miliarde de dolari.

Usmanov, proprietarul grupului Metalloinvest, şi un acţionar important al clubului britanic de fotbal Arsenal, l-a depăşit pe Vladimir Lisin, care a deţinut prima poziţie în 2010 şi 2011.

Alte nume grele pe lista miliardarilor Facebook

Dustin Moskovitz
, 27 de ani, unul dintre colegii de cameră ai lui Zuckerberg de la Harvard, are o avere cotată la 5,1 miliarde dolari.

Eduardo Saverin
, brazilianul de 30 de ani care se numără pe lista celor patru fondatori Facebook, are acum o avere estimată la 2,7 miliarde dedolari.

Christopher Hughes, 28 de ani, un alt fondator al reţelei de socializare, are o avere cotată acum la 836 de milioane de dolari. Ce e de remarcat la el este că are 100 de milioane de dolari cash după ce şi-a vândut o parte din acţiuni înainte de procesul de listare la bursă.

Peter Thiel, unul dintre co-fondatorii serviciului de plată Pay Pal şi cel care a intermediat prima investiţie privată în Facebook, are acum o avere estimată la 2,7 miliarde de dolari.

Sean Parker, fondatorul Napster şi cel care l-a convins pe Zuckerberg să vină în California să lucreze, are acum o avere de 2,8 miliarde de dolari.

Sheryl Sandberg, femeia minune de 42 de ani de la cârma operaţiunilor Facebook (COO) "racolată" de la Google în 2008, are acum o avere de peste 1 miliard de dolari.

Averea lui Mark Pincus, fondatorul producătorului de jocuri pentru reţele sociale Zynga, a urcat în urma listării la 1,3 miliarde de dolari.