Valentin Ionescu: Nu aş cumpăra acţiuni Facebook la acest preţ

Ziarul Financiar 21.05.2012

Valentin Ionescu, fostul director general al Bursei de Valori Bucureşti, spune că nu ar cumpăra acţiuni Facebook la preţul actual pentru că i se par supraevaluate.

"Eu nu aş cumpăra acţiuni Facebook acum, la acest preţ. Cred că şi-au atins apogeul. Este momentul ca Facebook să se reinventeze, deoarece sunt tot mai mulţi utilizatori care accesează reţeaua de pe dispozitive mobile (iPad, iPhone), iar Facebook are probleme la aplicaţiile de reclamă pe aceste dispozitive. General Motors a renunţat chiar înainte de IPO la contractul de publicitate cu Facebook din cauza acestor probleme", a declarat Valentin Ionescu vineri la emisiunea Gândul LIVE pe gândul.info.

El spune că ar prefera în acest moment acţiunile din sectorul energetic, care au active tangibile şi spune că modelul de business al Facebook a început să-şi arate limitele. "Deja au 20% din piaţa de publicitate online din SUA, unde se bat cu Google, cu Amazon. Unde se mai pot duce? Cred că 90% din capitalizarea actuală a companiei este goodwill-ul, adică notorietatea", a spus Ionescu.

El spune că a avut primul contact cu Facebook încă din 2006, când a fost cu o bursă de studii în SUA. "Un coleg mi-a arătat Facebook, care era o reţea prin care comunicau studenţii în campus. La acea vreme nu se ştia de Facebook în Europa, iar reţeaua de socializare My Space era mult mai populară. Nu mi-ar fi trecut atunci prin cap că Facebook va ajunge aici", a spus Ionescu. El a precizat că are un cont de Facebook pe care l-a blocat şi este nemul­ţumit de faptul că nu poţi să-ţi ştergi contul.

Valentin Ionescu este unul dintre cei mai vechi brokeri de pe bursa locală. El a fost CEO al Bursei de Valori Bucureşti în perioada 2010-2011, iar acum este membru în Consiliul de Administraţie al SIF Moldova.