Miracolul Facebook: cum să faci în opt ani 104 miliarde de dolari pornind de la zero

Autori: Andrei Chirileasa , Adrian Seceleanu 21.05.2012

Listarea Facebook a evaluat vineri la 104 miliarde de dolari reţeaua de socializare fondată de Mark Zuckerberg în urmă cu opt ani într-un dormitor al căminelor de la Harvard. Zuckerberg însuşi a devenit la 28 de ani unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, cu o avere de 20 de miliarde de dolari. Toţi cei care au crezut în el şi l-au finanţat de-a lungul timpului au reuşit să transforme prietenia sau câteva milioane de dolari investiţi în miliarde de dolari. Cei câteva mii de angajaţi ai Facebook au devenit cei mai noi milionari ai Americii. Iar toate astea au fost posibile pentru că alţi investitori cred că Facebook poate creşte şi mai mult şi au investit 16 miliarde de dolari cash în oferta publică iniţială (IPO). Pentru ei prima zi de tranzacţionare a acţiunilor pe bursa americană NASDAQ a fost dezamăgitoare, marcată de probleme tehnice, dar şi de o creştere modestă a acţiunilor, care au închis şedinţa de vineri foarte aproape de nivelul din ofertă.



Prietenii Facebook: Cine câştigă cel mai mult în urma listării

Dustin Moskovitz (foto), fostul coleg de cameră al lui Mark Zuckerberg, deţine circa 6% din acţiunile Facebook, participaţia sa fiind evaluată la 5,08 mld. dolari. El a fost primul director tehnologic al Facebook, însă a plecat din companie în 2008 pentru a-şi înfiinţa propria afacere în sectorul IT. Moskovitz este cu opt zile mai tânăr decât Zuckerberg. El împlineşte marţi 28 de ani.

Eduardo Severin, 30 de ani, a fost la rândul său coleg de cameră cu Zuckerberg şi cofondator al Facebook. El provine dintr-o familie braziliană bogată şi s-a mutat în SUA la începutul anilor '90 după ce a aflat că figura pe lista unei organizaţii care răpea copiii unor familii bogate pentru recompensă. Severin deţinea înaintea ofertei circa 4% din acţiunile Facebook, participaţia sa fiind evaluată la circa 3 mld. dolari. El a intrat în atenţia opiniei publice după ce s-a aflat că a renunţat la începutul acestui an la cetăţenia americană, mutându-şi reşedinţa în Singapore, iar presa a speculat că această decizie a fost determinată de dorinţa de a plăti taxe mai mici în momentul listării Facebook.

Chris Hughes, 28 de ani, este al patrulea cofondator al Facebook. El deţine un pachet de 22 de milioane de acţiuni Facebook evaluate la 836 milioane de dolari. El mai are 100 de milioane de dolari investiţi în principal în real-estate după ce şi-a vândut o parte din acţiunile Facebook înainte de listare, potrivit Bloomberg.

Peter Thiel (foto), fondatorul PayPal, a fost primul investitor extern care a crezut în potenţialul Facebook şi a plasat 500.000 de dolari în reţeaua de socializare în 2004. El deţine acum acţiuni Facebook evaluate la 1,06 mld. dolari şi a mai vândut în oferta publică iniţială acţiuni în valoare de 640 mil. dolari. Thiel, 44 de ani, s-a născut în Germania şi a fost unul dintre cofondatori şi primul CEO al firmei de plăţi online PayPal. El conduce acum un fond de hedging cu active de 700 mil. dolari.

Miliardarul rus Yuri Milner deţine prin intermediul firmelor DTS Global şi Mail.ru pachete de acţiuni Facebook în valoare de 4,46 miliarde de dolari după ce a vândut în IPO acţiuni în valoare de aproape 2,5 mld. dolari. El a investit pentru prima dată în Facebook în mai 2009, când a cumpărat circa 2% din companie pentru o infuzie de capital de 200 mil. dolari. Alisher Usmanov, cel mai bogat om din Rusia, este şi el acţionar la Facebook prin fondurile controlate de DST Global, potrivit Bloomberg. Spre deosebire de Milner, Usmanov nu l-a întâlnit niciodată pe Zuckerberg, dar a câştigat miliarde de dolari investind în Facebook.

Sean Parker (foto), cofondatorul controversatului program de file-sharing Napster, a fost primul preşedinte al Facebook. Parker a fost cel care l-a convins pe Zuckerberg să se mute în California şi să-şi dedice tot timpul dezvoltării Facebook şi tot el l-a adus ca finanţator pe Thiel. Parker deţine acţiuni Facebook evaluate în prezent la 2,65 miliarde de dolari. El a mai vândut un pachet de acţiuni Facebook înainte de listare. Cel mai mare câştigător al listării Facebook este fondul de investiţii Accel Partners, care a vândut acţiuni în valoare de 2,2 mld. dolari în ofertă şi mai deţine participaţii evaluate la 5,5 mld. dolari.

Bill Gates, fondatorul Microsoft, a crezut şi el în potenţialul Facebook. În 2007, Microsoft a investit 240 mil. dolari în Facebook. În prezent, Microsoft deţine acţiuni Facebook evaluate la un miliard de dolari, care reprezintă profitul obţinut din finanţarea Facebook, având în vedere că grupul fondat de Bill Gates a vândut în oferta Facebook acţiuni în valoare de aproape 250 mil. dolari.

Bono (foto), solistul trupei U2, este partener în firma de private equity Elevation Partners, care deţin acţiuni Facebook în valoare de 1,35 mld. dolari şi a vândut în IPO acţiuni în valoare de

175 mil. dolari. Bono a declarat însă că firma administrează banii unor fonduri de pensii şi ai altor investitori şi că doar o mică parte a câştigurilor îi revin lui. El a mai declarat că banii câştigaţi vor merge în acţiunile sale de caritate în Africa.

Debutul pe NASDAQ a fost cu probleme

Oferta Facebook a fost spectaculoasă, însă debutul acţiunilor la tranzacţionare a fost departe de aşteptările investitorilor. Începerea tranzacţiilor a fost întârziată cu jumătate de oră de probleme tehnice, bursa NASDAQ nereuşind să facă faţă volumului uriaş de ordine.

La debut, titlurile Facebook au fost cotate la 42,05 dolari, cu 11% peste preţul din ofertă, iar pe parcursul şedinţei au urcat până la un maxim de 45 de dolari (cu 18% peste preţul din ofertă), însă spre finalul şedinţei presiunea la vânzare a dus preţul în jos, astfel că închiderea s-a făcut la 38,23 dolari, cu doar 0,6% peste preţul din ofertă.

Evoluţia acţiunilor Facebook în prima zi pe Nasdaq (dolari)

Surse din piaţă susţin chiar că banca de investiţii Morgan Stanley, principalul intermediar al ofertei, a fost nevoită să cumpere acţiuni din piaţă pentru a apăra nivelul de 38 de dolari. Analiştii estimau creşteri cuprinse între 10% şi 50% pentru prima zi, astfel că debutul a fost considerat dezamăgitor.

O explicaţie ar fi creşterea numărului de acţiuni din ofertă cu doar o zi înainte de închiderea acesteia, dar şi preţul mare din ofertă, care nu a mai lăsat loc de creştere. Revine însă întrebarea dacă evaluarea de 100 mld. dolari nu este prea ridicată pentru o companie cu afaceri de 4 mld. dolari şi profit de 1 mld. dolari în ultimul an. Cristi Popa


Zuckerberg s-a căsătorit la o zi după listarea Facebook

Anunţul privind căsătoria cu Priscilla Chan a fost făcut chiar de Mark Zuckerberg, care a postat o fotografie pe pagina lui de Facebook. Nunta miliardarului în vârstă de 28 de ani a avut loc la o zi după debutul Facebook pe bursa NASDAQ de la New York. Postarea a strâns 750.000 de "like-uri"şi peste 600 de comentarii.

Ceremonia a fost privată şi s-a desfăşurat în curtea casei lui Zuckerberg din Palo Alto, California, potrivit revistei People. Cei doi - care s-au întâlnit în timp ce urmau cursurile de la Harvard şi sunt împreună de nouă ani - plănuiau de patru luni să se căsătorească, însă şi-au surprins invitaţii la ceremonie, care se aşteptau să sărbătorească recenta absolvire de către Priscilla a Universităţii de Medicină, mai scrie People, citată de Gândul.info.

Zuckerberg a împlinit săptămâna trecută 28 de ani, iar vineri a devenit unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume odată cu listarea Facebook, care i-a evaluat averea la circa 20 mld. dolari.

Facebook are tot mai multe procese

Un grup de utilizatori ai Facebook a dat în judecată reţeaua socială solicitând despăgubiri de 15 mld. dolari pentru că firma le-ar fi monitorizat activitatea pe internet violându-le astfel dreptul la intimitate, scrie Bloomberg. În plângerea depusă pe data de 17 mai la o curte federală din San Jose, California, utilizatorii susţin că Facebook le-a monitorizat activitatea pe internet chiar şi după ce ei s-au deconectat de la reţeaua socială. "Aceasta nu este o simplă acţiune prin care se solicită despăgubiri, ci un caz revoluţionar în domeniul dreptului la intimitate în mediul digital care ar putea avea implicaţii vaste pentru companiile din acest sector", a declarat David Straite, partener la casa de avocatură Stewarts Law, care reprezintă o parte dintre utilizatori. Andrew Noyes, un purtător de cuvânt al Facebok, a declarat că acuzaţiile sunt false şi vor fi contestate de companie. Adrian Seceleanu