Ce spun antreprenorii români din IT despre evenimentul anului: listarea Facebook

Ziarul Financiar 20.05.2012

 

Radu Georgescu, preşedinte al Gecad: Mult prea mare bula creată de listare. Efectul imediat este o inflaţie de bani în Silicon Valley, deci oportunitate mare pentru cei ce caută bani.
Efectul pe termen mediu este că se reconstruieşte o bulă, a cărei spargere va fi dureroasă.
Radu Georgescu este unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori români din sectorul IT. După ce a vândut antivirusul RAV celor de la Microsoft, el a investit în mai multe proiecte bazate pe online. În prezent el pregăteşte listarea platformei ESD - Electronic Software Distribution - Avangate pe bursa NASDAQ după ce nu a găsit soluţii pe bursa locală.
 
Dan Vîrtopeanu, mobile marketer: Se pare că piaţa a acceptat evaluarea Facebook la 100 miliarde $ ţinând cont că a închis prima zi pe bursă la 38,23, foarte aproape de preţul de deschidere de 38 $/acţiune. Mi se pare o excepţie în zona companiilor de internet, nu cred că vom vedea prea curând o altă companie care să se apropie la un sfert din succesul Facebook (ca adopţie, ritm de creştere). Listarea Facebook poate deschide drumul spre bursă noilor companii din zona de mobile, dat fiind că asistăm la o migraţie a consumului de informaţie de pe PC pe telefonul mobil.
 
Marius Ghenea, preşedinte al PCFun.ro, angel investor: Pe termen scurt, cred că interesul investitorilor va fi mare, dovadă şi creşterea iniţială a preţului de la 38 la 45 de dolari în ziua de vineri. Cred că acest interes este legat pe de o parte de faptul că mulţi investitori doresc să deţină titluri Facebook, ca şi jucătorul dominant pe piaţa reţelelor sociale. Pe termen mediu şi lung, investitorii îşi vor pune mai serios probleme fireşti legate de multiplii de evaluare, care sunt exageraţi, în opinia mea, dacă ne uităm pe cifrele generate de Facebook la nivel de venituri şi profituri. Cred că pe termen mediu există posibilitatea să vedem un recul al valorii Facebook.