Bursa a pierdut aproape tot ce câştigase la începutul anului

Autor: Stefan Musgociu 20.05.2012

Bursa de la Bucureşti s-a întors pe linia descendentă şi a scăzut vineri cu 1,42%, astfel că reculul din luna mai a ajuns la 12,4%, iar indicele general al pieţei BET-C a coborât la nivelul de la finalul anului trecut.

Scăderea bursei a fost determinată atât de corecţiile de pe pieţele inter­na­ţionale, cât şi de trecerea datelor ex-dividend la mai multe companii importante de la BVB.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât în luna mai cu 12,57%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 17,95%. Cei doi indici încă mai sunt pe plus faţă de finalul anului trecut, cu un câştig de 7,3% (BET) şi respectiv 3,55% (BET-FI). În primele două luni ale anului, indicele BET câştigase peste 20%, iar BET-FI a urcat cu circa 30%.

"Declinul bursei din ultima perioadă reflectă şi faptul că rebound-ul din primele luni ale anului a vizat strict dividendele. De altfel, doar companiile care au prezentat potenţial bun pentru dividende referitoare la exerciţiul financiar 2011 au fost în centrul raliului, respectiv FP, SIF-uri şi OMV Petrom. Această evoluţie a bursei din ultima perioadă a fost determinată de deteriorarea climatului macrofinanciar, îndeosebi în zona euro, principalul partener economic, în contextul reintensificării crizei datoriilor suverane. Alegerile din Grecia şi Franţa, dificultăţile din Spania şi alte state şi transmiterea crizei din sfera finanţelor publice către sectorul financiar privat au determinat scăderi importante ale principalelor pieţe europene", a declarat Andrei Rădulescu, analist la SSIF Broker.

După şase şedinţe consecutive de corecţii, piaţa s-a oprit joi din scădere, însă amplificarea tensiunii de pe bursele internaţionale după retrogradarea băn­cilor spaniole de către Moody's şi a ratingului Greciei de către Fitch au readus cotaţiile pe roşu la debutul sesiunii de vineri.

Deşi în a doua parte a şedinţei pieţele de la Paris şi Frankfurt au trecut pe creştere uşoară, bursa de la Bucureşti a rămas pe scădere.

Astfel, la închiderea pieţei principale indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,32%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), se plasa cu 2,42% sub nivelul de joi.

În absenţa unor ordine mai mari de cumpărare, unii vânzători au dus vizibil în jos preţul titlurilor SIF Oltenia (SIF5), SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Transilvania (SIF3) pentru a găsi contraparte. Astfel, aceste acţiuni au înregistrat corecţii de 2,87% - 6,12%. În acelaşi timp, titlurile SIF Muntenia şi SIF Moldova au scăzut cu 1,47% şi respectiv cu 0,6%.