Yahoo vinde una din "minele de aur": participaţia la Alibaba, răscumpărată pentru 7 mld. dolari

Autor: Vlad Popescu - Mediafax 21.05.2012

Miliardarul chinez Jack Ma va răscumpăra de la Yahoo jumătate din participaţia de 40% deţinută de compania americană la grupul Alibaba, cel mai mare jucător pe piaţa comerţului electronic din China, pentru 7,1 miliarde de dolari, transmite Reuters.

Jack Ma, care a făcut avere odată cu ascensiunea internetului în China, pregăteşte Alibaba pentru listarea la bursă.

Yahoo urmează să primească, în schimbul a 20% din acţiunile Alibaba, 6,3 miliarde dolari în cash şi titluri cu drepturi preferenţiale, nou emise, în valoare de 800 milioane de dolari la compania chineză, potrivit unui comunicat transmis luni de cele două companii.

Compania americană a cumpărat în 2005 o participaţie de 40% la Alibaba pentru un miliard de dolari.

Jack Ma şi Alibaba încearcă din 2010 să răscumpere pachetul de acţiuni de la Yahoo. Relaţia dintre cele două companii este tensionată, din cauza mai multor divergenţe care au pornit de la poziţionarea Yahoo în sprijinul Google în disputa dintre gigantul căutărilor online şi guvernul chinez privind cenzura pe internet.

În acelaşi timp, managementul Yahoo a fost criticat dur de acţionari în ultimii ani pentru că nu a luat măsuri ferme de revigorare a declinului veniturilor din publicitate online în urma ascensiunii rivalilor Google şi Facebook. Majoritatea încasărilor obţinute din tranzacţia cu Jack Ma vor reveni acţionarilor Yahoo.

Disputele companiei americane cu acţionarii au început în 2008, când conducerea Yahoo a respins o ofertă de preluare de 48 miliarde de dolari din partea Microsoft. În prezent, compania are o capitalizare de piaţă de circa 19 miliarde de dolari.

Activele asiatice ale Yahoo - participaţia la Alibaba şi pachetul de 35% la Yahoo Japan controlat în parteneriat cu grupul telecom Softbank Corp - sunt considerate de departe cele mai valoroase deţineri ale companiei.