Tradeville a lansat un serviciu prin care facilitează clienţilor completarea declaraţiilor fiscale

Autor: Stefan Musgociu 21.05.2012

Casa de brokeraj Tradeville a lansat un serviciu gratuit prin care sunt completate automat declaraţiile fiscale ale clienţilor, astfel că aceştia mai trebuie doar să transmită declaraţiile către administraţia financiară de care aparţin.

Începând cu luna mai Tradeville pune la dispoziţia clienţilor declaraţiile fiscale trimestriale şi anuale precompletate în baza evidenţelor deţinute. Noul serviciu este disponibil prin intermediul platformei de tranzacţionare Startrade 2.0, astfel că clienţii vor găsi declaraţiile 200 şi 225 precompletate şi fişa de portofoliu anuală sau trimestrială, după caz.

"În concordanţă cu opiniile clienţilor săi, Tradeville reiterează eliminarea impozitării trimestriale a câştigurilor pe piaţa de capital şi a plăţii anticipate a acestuia, susţinând păstrarea doar a unei declaraţii anuale cu o singură plată. Luând în considere faptul că valoarea cheltuielilor cu declararea impozitului şi efectuarea plăţii este mai mare decât suma efectivă plătită la buget, Tradeville propune depunerea prin mijloace electronice a declaraţiilor, precum şi introducerea plăţii electronice a impozitului pe câştigul datorat de contribuabili aferent tranzacţiilor cu instrumente financiare", se arată într-un comunicat transmis de casa de brokeraj.

Potrivit Tradeville, prin introducerea depunerii electronice s-ar evita birocraţia excesivă, care ocupă din timpul investitorilor. Totodată, măsura ar fi şi în beneficiul statului, printr-o mai bună administrare şi colectare a impozitului datorat pe câştigurile din piaţa de capital şi se asigură certitudinea virării impozitului către stat.

Începând de la 1 iulie 2010, investitorii trebuie să calculeze singuri câştigul sau pierderea la sfârşitul fiecărui trimestru şi plătesc trimestrial un impozit anticipat de 16%, în cazul în care înregistrează profit.

Totodată, ei au obligaţia să depună la ANAF, la finele fiecărui trimestru, situaţia tranzacţiilor derulate, împreună cu declaraţia de impunere. La începutul anului următor, până la 25 mai, investitorii trebuie să depuna declaraţiile anuale pe baza cărora se va face regularizarea impozitului anual, urmând să li se restituie impozitul plătit în plus, dacă va fi cazul.

Revenirea la vechiul sistemul de impozitare a câştigului pe piaţa de capital, prin depunerea unei singure declaraţii fiscale anuale, faţă de cinci declaraţii în prezent, a fost solicitată şi la finalul lunii ianuarie de Asociaţia Administratorilor de Fonduri. Adresa a fost depusă atunci la Ministerul Finanţelor Publice şi a fost semnată şi de Asociaţia Brokerilor, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital, Bursa de Valori Bucureşti şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.