Afacerile producătorilor de componente auto, plus de 10-20%

Autor: Bogdan Alecu 21.05.2012

Afacerile principalilor producători de componente auto s-au menţinut anul trecut pe un trend ascendent, marcând creşteri cuprinse între 10 şi 20%, în condiţiile unei conjuncturi economice favorabile pe pieţele internaţionale, potrivit anuarului ZF "Piaţa auto 2012".

Sectorul automotive a urmărit direct tendinţele din industria producţiei de autovehicule. Mai mult, com­ponentiştii au preferat să continue investiţiile şi recrutările în 2011, în vederea dezvoltării businessului de pe piaţa locală.

De exemplu, pro­du­cătorul german Schaeffler România, care deţine o fabrică de rul­menţi la Braşov, a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de circa 1,45 mld. lei (apro­xi­ma­tiv 337 mil. euro), în creş­tere cu 12% faţă de anul ante­rior. Producătorul german de rul­menţi are în prezent 3.750 de an­gajaţi după ce anul trecut au fost recrutate aproximativ 400 de persoane.

Compania spune că recru­tările vor continua şi în acest an, în funcţie de evoluţia pieţei şi a comenzilor.

Producătorul de sisteme de siguranţă auto Autoliv Româ­nia, care face parte din grupul suedez Autoliv cu vânzări globale de circa 8,2 mld. dolari şi 48.000 de angajaţi, a ajuns în prezent la 3.700 de angajaţi în punctele sale de lucru din Braşov, Lugoj, Timişoara şi Sfântu Gheorghe.

Autoliv a angajat deja în primele luni ale acestui an 175 de persoane şi va continua campania de recrutări, în condiţiile în care suedezii au în plan să mai angajeze în acest an încă aproximativ 650 de persoane.

În ultimii doi ani cele mai multe investiţii din domeniul producătorilor de componente au fost atrase de uzina Ford de la Craiova, unde de luna viitoare constructorul american va produce noul B-Max.

În prezent uzina de la Craiova are 37 de furnizori care livrează componente pentru B-Max, dintre care 14 reprezintă investiţii de tip "greenfield".

Printre furnizorii companiei se numără Continental care va furniza anvelopele, Johnson Controls, IAC Group, dar şi Delphi Diesel Systems care deţine o investiţie la Iaşi finalizată anul trecut. Opt din cei 37 de furnizori au construit facilităţi de producţie direct pe platforma industrială a Ford.

Alături de B-Max, cel de-al doilea produs de export al uzinei de la Craiova va fi motorul Ecoboost, care va avea o producţie de 30.000 de unităţi anul acesta şi de 150.000 de unităţi anul viitor.