Bursa continuă să scadă indiferent dacă plouă sau e soare

Autor: Stefan Musgociu 21.05.2012

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,76% (indicele BET-C), contrar burselor europene, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au lipsit de la tranzacţionare, iar rulajul a fost salvat de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi câte un deal cu titluri emise de cele cinci SIF-uri şi de OMV Petrom (SNP).

În şedinţa precedentă, bursa locală a coborât la nivelul de la finalul anului trecut, după ce reculul din luna mai, de peste 12%, a şters câştigul cu care mai rămăsese indicele general BET-C în urma corecţiilor înregistrate în martie şi aprilie.

Şeful departamentului de brokeraj al Tradeville, Andrei Ciubotaru, crede că investitorii se aşteaptă la o retragere de lichiditate în cazul unui posibil faliment al Greciei, ceea ce duce la scăderi şi pe pieţe.

"Atât timp cât această percepţie funcţionează, din burse se va retrage capital atât din Germania şi SUA, cât şi România. De aceea, actualul trend descrescător va continua până la momentul schimbării percepţiei. Această percepţie se va modifica doar când băncile centrale vor iniţia noi programe de sprijin neconvenţionale. Până la acel moment, niciun investitor activ nu va fi dispus să angajeze disponibilul bănesc în piaţa bursieră şi astfel va continua actuala situaţie în care zilele de revenire vor avea volume mai mici decât şedinţele de scădere. Când acest tipar nu se va mai repeta va fi un semnal că percepţia se modifică din nou", a mai spus Ciubotaru.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,25%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,72% nivelul de vineri. Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,51%.