Tradeville solicită Bursei prelungirea orarului de tranzacţionare pe ATS până la ora 23:00

Autor: Stefan Musgociu 22.05.2012

În urmă cu o săptămână, SSIF Broker (BRK) a anunţat că a transmis Bursei o solicitare similară de prelungire a programului vizând şi segmentul de piaţă destinat produselor structurate.

Tradeville susţine că un program corelat cu cel al pieţei din SUA ar duce la creşterea rulajelor pe sistemul alternativ de tranzacţionare (ATS-ul) de la BVB.

"Înregistrarea unui rulaj mai mare cu acţiuni internaţionale decât cu titluri româneşti listate pe Rasdaq denotă faptul că acestea câştigă încrederea investitorilor români, care caută oportunităţi de diversificare şi în alte instrumente decât cele cu care sunt obişnuiţi. Suntem convinşi că dacă titlurile americane ar fi fost tranzacţionate mai mult de două ore, investitorii ar fi mult mai activi şi pe acest segment de piaţă al BVB. Ace st rulaj ne încurajează să continuăm efortul nostru de convingere a factorilor de decizie pentru prelungirea programului de tranzacţionare a acţiunilor americane până la ora 23:00", se arată într-un comunicat transmis de casa de brokeraj.

În şedinţa bursieră de luni, pe sistemul alternativ de tranzacţionare operaţiunile au cumulat 286.000 de lei, în timp ce pe piaţa Rasdaq s-au înregistrat transferuri de 252.000 lei.

Bursa a prelungit în luna ianuarie programul de tranzacţionare pentru instrumentele structurate şi acţiunile listate pe sistemul alternativ (ATS) până la ora 18:30. Tranzacţiile pe celelalte segmente de piaţă de la BVB sunt oprite la ora 16:45.

Un program prelungit până la ora 23:00 are în prezent doar bursa de la Sibiu, unde extinderea a fost realizată în luna septembrie a anului trecut pentru a da jucătorilor mai mult timp de reacţie la evoluţia burselor din SUA.

Pe sistemul alternativ de tranzacţionare al BVB sunt disponibile investitorilor români titlurile a 10 companii americane aduse de către Tradeville, printre acţiunile respective regăsindu-se Microsoft, Google, McDonald's, Apple, Intel şi Coca-Cola. De asemenea, investitorii mai pot tranzacţiona şi acţiuni emise de nouă companii europene, printre care Adidas, Deutsche Telekom, E.On şi Heineken.

Tradeville este market maker pentru acţiunile celor 19 companii, astfel că investitorii au totdeauna contraparte fie că vor să vândă sau să cumpere titlurile respective.